Ledare: Vilket mandat har Lööf?

MÖRKT. Trots Annie Lööfs intensiva flirtande med Miljöpartiet är chanserna små att det ska lyckas.

MÖRKT. Trots Annie Lööfs intensiva flirtande med Miljöpartiet är chanserna små att det ska lyckas.

Foto: Jens Léstrade/Scanpix

Politik2012-05-11 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

CENTERPARTILEDAREN Annie Lööf har under sin tid som partiledare inte gjort stort väsen av sig. Företrädare Maud Olofsson tog plats i debatten och på den politiska arenan. Vi har inte märkt något av detta under Annie Lööfs tid som centerledare. Partiledarbytet blev inte det lyft som Centern hade hoppats på.

Nu försöker Annie Lööf ta sig in på arenan. Partiledardebatten i SVT blev dock inget lyft. Hon hamnade lite vid sidan om, fick inte det riktiga lyftet.

Nu gör hon ett nytt försök med en debattartikel i Svenska Dagbladet där hon tillsammans med partisekreteraren Michael Arthursson vill ha utökat samarbete med Miljöpartiet (MP). De beskriver tre områden som det borde ske ett samarbete kring:

1. Ökad satsning på infrastruktur

2. Vårda och utveckla den migrationspolitiska överenskommelsen

3. Sänka trösklarna till arbetsmarknaden

Har hon förankrat detta hos sina allianskollegor i regeringen?

Vi vet sedan tidigare att regeringen sökt samarbete med Miljöpartiet med tanke på att regeringen inte har egen majoritet i riksdagen. En viss uppgörelse nåddes när det gäller papperslösa flyktingar och tågtrafiken. Men sedan har samarbetet gått i stå. Med de nya språkrören, Gustaf Fridolin och Åsa Romson, har partiet dragit sig åt vänster på partiskalan och intresset för samarbete med regeringen i olika frågor har blivit mindre.

Vi kan dock se möjligheter till uppgörelser mellan regeringen och Miljöpartiet i en av de frågor som Annie Lööf och Michael Arthursson beskriver, nämligen ökad satsning på infrastruktur. Problemet är att Miljöpartiet är fast i tron att det ska satsas stort på järnvägar och mindre på våra vägar. Det behövs kraftfulla insatser på båda områdena både vad gäller upprustning och nybyggnation.

Miljöpartiet är tveksamt till att förhandla om arbetsmarknadsfrågorna, där inte minst Annie Lööf varit ute och argumenterat för sänkta ingångslöner för ungdomar. Vi tror det blir svårt för centerledaren att få med Miljöpartiet på det tåget.

Ännu svårare kommer Annie Lööf att få beträffande en fortsättning på den migrationspolitiska överenskommelsen som slöts förra året. Frågan har gått i stå eftersom migrationsminister Tobias Billström (M) vill fortsätta utreda frågan om vård för papperslösa flyktingar. Hur ser kostnadsbilden ut för denna reform, vill Tobias Billström veta? Det tycker vi är en relevant fråga. Men centerpolitiker liksom miljöpartister viftar bort det argumentet och hävdar att "regeringen inte ska lägga tyngdpunkten på kostnadsberäkningarna". De hänvisar till Statens offentliga utredningar, SOU, som säger: "Vård efter behov och på lika villkor - en mänsklig rättighet".

Med det argumentet kan även svenska medborgare hävda att sjukvården inte är likvärdig i landet beroende på skillnader i vårdinrättningar, i läkartillgång eller geografiskt läge. Kostnaderna för vård till papperslösa beräknas till ca 2,5 miljarder kronor. Det är med andra ord en stor summa pengar det handlar om.

Har Annie Lööf mandat att förhandla med Miljöpartiet om detta? Vad säger Tobias Billström om att bli överkörd i den här frågan? Dessutom har språkröret Åsa Romson villkorat de samtal som Annie Lööf bjudit in till. Åsa Romson vill bara tala om vård till papperslösa och om satsningar på tågtrafiken.

Det ser inte ljust ut för uppgörelser med Miljöpartiet, tyvärr.