Ledare: Vatten med växtkraft

FINA FISKEN. En statlig utredning ser möjligheter att expandera det kommersiella vattenbruket i Sverige rejält.

FINA FISKEN. En statlig utredning ser möjligheter att expandera det kommersiella vattenbruket i Sverige rejält.

Foto: LENNART NYGREN/Scanpix

Politik2009-03-13 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Ett bra tips för framgång är att börja gräva där man står. Det gäller att se alla de möjligheter som redan finns i närmiljön. I norra Sveriges fall behövs det inte grävas överhuvudtaget. De vattenmagasin som redan finns, till följd av vattenkraftverken, är inte bara en källa till energi, de kan också bli en guldgruva som fiskevatten.

"Fiskevatten" brukar avse vatten där vild fisk fångas, men det finns en poäng med att använda samma benämning i det här sammanhanget. Vattenbruk och fiskodling har inte haft samma status i Sverige som vildfiske, och den attityden måste ändras om odlad fisk ska kunna bli en succéindustri i Sverige.

Det var ett centralt budskap från Håkan Larsson, som häromdagen överlämnade utredningen "Det växande vattenbrukslandet" till sin uppdragsgivare jordbruksminister Eskil Erlandsson (C).

Håkan Larsson tror att alla möjligheter finns för vattenbruken i Sverige att växa. Globalt sett är det en växande näring, men i Sverige sackar vi efter. Runt 200 företag producerar knappt 10.000 ton per år. Exempelvis vårt grannland Danmark producerar 4-5 gånger mer, trots att vi i Sverige har bättre förutsättningar. I norra Sverige har utbyggnaden av vattenkraft skapat miljöer som är lämpliga för fiskodling.

Vattnet är kallt och näringsfattigt. Kalla vatten lämpar sig särskilt väl för odling av röding. Och fiskodlingar som tillför vattnet näring blir i det här fallet i praktiken "en restaureringsåtgärd mer än ett problem", som Håkan Larsson uttryckte det.

Förutom mer och nyttig mat skapar ökad fiskodling också fler jobb, vilket kan ge nya möjligheter för de yrkesfiskare vars verksamhet hotas när regeringen nu vill minska den svenska fiskeflottan. Och det är nya jobb i glesbygden vi pratar om.

För att få i gång vattenbruket vill Håkan Larsson, förutom att höja statusen, förenkla regelverket så att fler företag kan släppas fram. På sikt hoppas han att Sverige kan kapa åt sig en del av den gigantiska norska marknaden för odlad fisk. I Norge odlas idag massor av lax, med ibland miljömässigt tveksamma metoder.

Odling har annars betraktats som den miljövänliga lösningen på utfiskning i världshaven. Men så enkelt är det inte. En nödvändig förutsättning är att den vilda fisk som blir foder tas från livskraftiga bestånd. Så sker inte alltid. En annan möjlighet är att ersätta foderfisken med växtfoder, ett område där forskningen fortfarande har en del att göra.

Här kan det faktum att Sverige hamnat på efterkälken inom vattenbruk vändas till en konkurrensfördel. Svenska intressenter kan lära av andras misstag så att de slipper upprepa dem. Det blir mer hållbart i längden. Dagens miljömedvetna konsumenter gillar inte företag som fiskar i grumliga vatten.