Vart femte hushåll klarar inte en oförutsedd utgift på 5.000 kronor. 200.000 barn och vuxna har inte råd att äta kött varje dag. Och 120.000 personer har i dag inte råd att hålla bostaden tillräckligt varm.
Enligt regeringens prognoser kommer minst 750.000 svenskar att leva i utanförskap år 2014. Om människor ska kunna lämna fattigdom och bidragsberoende räcker det i längden varken med jobbskatteavdrag, utbildning, matchning eller högre a-kassa.
I Li Janssons nya bok Välståndssamhälle för alla - den företagsamma vägen ur fattigdom (Ekerlids) uppmärksammas i stället en annan väg till minskad fattigdom. Boken visar på ett tydligt sätt att ett förbättrat lokalt företagsklimat är den snabbaste och effektivaste vägen till en starkare välfärd.
Genom analyser av statistik med sin bas i Svenskt Näringslivs rankning av kommuners företagsklimat, tydliggör Jansson hur regelförenklingar och bättre service till företag påverkar jobbtillväxten.
Om samtliga kommuner förbättrade sitt företagsklimat i nivå med de bästa skulle till exempel 275.000 fler vara i arbete. Det motsvarar minskade socialbidragskostnader med 200 miljoner kronor.
I kommuner där många har sin anställning hos privata arbetsgivare är arbetslösheten bland unga, utlandsfödda och personer med nedsatt arbetsförmåga avsevärt mycket mindre. Färre har socialbidrag och färre förtidspensioneras.
Arbetslöshet ger ekonomisk otrygghet för individen. Och bidrag urholkar den kommunala ekonomin.
Poängen med boken är mycket enkel. Utan privata företag som växer och är villiga att anställa skulle vi alla snart hamna i utanförskap.
Anders Borg har lett Sverige till OS-guld i grenarna ansvar och statsfinanser. Men Sverige hamnar först på 14:e plats när Världsbanken jämför olika länders företagsklimat.
Antalet företagare har visserligen ökat på sistone, men andelen företagare sjunker samtidigt som befolkningen växer. Och nyföretagandet i Sverige utgör sju procent av det totala företagandet, bara Cypern har lägre andel i Europa.
Friska, arbetslösa, sjuka, pensionärer, utlandsfödda - alla förlorar när Sverige tappar i tillväxt. Därför skulle företagsklimatet må bra av både skattesänkningar och regelförändringar som gör det mer attraktivt att starta och driva företag.
Ett tungt ansvar vilar förstås på regering och riksdag. Men Li Jansson visar tydligt att kommuner och länsstyrelser måste anstränga sig hårdare för att ge företagen ett bättre bemötande, kortare handläggningstider och tydligare regler.
Lagarna är desamma över hela riket, det är tillämpningen och attityderna hos politiker och tjänstemän som skiljer sig.
I Norrbotten verkar det tyvärr vara nödvändigt att lägga till likabehandling till listan på åtgärder som kan främja företagsklimatet.
Att "göra en Övertorneå" och gynna vissa företag på andras bekostnad för att man tror att det "räddar jobb" är ungefär som att stå med en hårtork vid termometern.
Termometern visar plusgrader. Men varmare företagsklimat blir det inte.