Ledare: Vårdval rätt medicin

VALFRIHETSINJEKTION. Vårdvalet kan anpassas för glesbygden.

VALFRIHETSINJEKTION. Vårdvalet kan anpassas för glesbygden.

Foto: Fredrik Persson

Politik2011-10-13 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Ett år efter vårdvalets genomförande hade antalet vårdcentraler ökat med 23 procent. Men graden av valfrihet skiljer sig från olika delar av landet.

Medan flera landsting nu öppnar för ökat vårdval verkar Norrbotten tyvärr gå i motsatt riktning. Reaktionen på att regeringen skjuter till 360 miljoner kronor i höstbudgeten för att få landstingen att införa vårdval inom specialistsjukvården säger det mesta om inställningen.

"Allt ska vara en tävling nuförtiden. Men vi ser inga positiva effekter av det här i Norrbotten", säger landstingsrådet Kent Ögren (S) till Dagens Medicin.

"På de ställen där man har en väl fungerande sjukvård med en liten befolkning blir det svårt att behålla en fungerande sjukvård om den ska splittras upp."

Kent Ögrens inställning till konkurrens är känd sedan tidigare. Men i stället för att tjurigt låsa fast sig vid ett ideologiskt ställningstagande borde han se möjligheterna med reformen.

Det viktigaste för ett landstingsråd borde väl vara att landstinget får ut så mycket kvalitet som möjligt utifrån de skattepengar som satsas?

Han har dock helt rätt i att vårdvalet inte fått lika stor positiv effekt i Norrbotten som på många andra ställen. Men vårdvalet i Stockholms län och Norrbottens län behöver inte se likadant ut. Under årets Almedalsvecka presenterade Centerpartiet ett par intressanta förslag på hur vårdvalet kan förbättras i glesbygd.

I Visby föreslog Centerpartiet att vårdcentralernas uppdrag ska utformas snävare - vilket skulle göra det möjligt att starta små vårdcentraler med mindre kapacitet och bemanning. Vidare ville man att alla personer som inte gör ett aktivt val av vårdgivare skulle fördelas enligt närhetsprincipen - i stället för att automatiskt listas hos en landstingsdriven vårdcentral. Centern lyfte också frågan om införandet av ett särskilt glesbygdstillägg för att göra det mer ekonomiskt lönsamt att öppna vårdcentraler i glesbygd.

En annan, mycket självklar, aspekt som skulle förbättra valfriheten är om patienterna fick information om vad de har att välja mellan. Enligt Ulrika Winblad, forskare vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, är landstingen och regionerna alldeles för dåliga på att upplysa om vårdcentralernas kvalitet.

"Det är anmärkningsvärt att det saknas i stort sett information om kliniska aspekter i primärvården. Och tittar vi på sjukhussidan finns nästan ingen information alls", säger Winblad till DN den 12/10.

När jag surfar in på Vårdval Norrbottens hemsida hittar jag ingen information alls om vårdcentralernas kvalitet. Ingenting om de anställdas kompetens, inte ett ord om patientnöjdhet, om hur många personer som listat sig vid respektive vårdcentral, om vilka språk som talas eller den fysiska tillgängligheten för funktionshindrade. Ingenting.

Om norrbottningarna ska kunna göra ett aktivt vårdval måste de få veta vad de har att välja mellan. Man kan nästan börja undra om landstingsledningen är rädd för vad som ska hända när folk får något att säga till om?