Ledare: Välvilja räcker inte

MEDVETEN. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) inser att mer utbildning inte är rätt recept för alla arbetslösa.

MEDVETEN. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) inser att mer utbildning inte är rätt recept för alla arbetslösa.

Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Politik2011-04-27 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Fas 3 är mer populärt hos dem som är i åtgärden än bland dem som står utanför. Enligt arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) är åtta av tio som deltar i fas 3, det sista steget i jobb- och utvecklingsgarantin för arbetslösa, nöjda med den service de får. En slående kontrast till den närmast aggressiva kritik som riktats mot åtgärden att betala arbetsgivare för att sysselsätta långtidsarbetslösa; där ord som "förvaring" och "avstjälpningsplats" varvats med anklagelser om att staten tillhandahåller gratis arbetskraft.

Att deltagarna är nöjda är tyvärr ingen garanti för att åtgärden är värd skattepengarna. Tanken med Fas 3 är att deltagarna ska skaffa sig erfarenhet och referenser för att öka sina möjligheter att få ett riktigt jobb. Men endast en av fem bland de drygt 25.000 deltagarna går över tid vidare till jobb, utbildning eller annat - visar statistiken.

Risken är att Fas 3 i stället för att leda till riktiga jobb tränger undan dem, något som Arbetsförmedlingens generaldirektör varnat för. Även om ambitionen är att deltagarna ska utföra arbete som annars inte skulle bli gjort, är undanträngningseffekter svåra att undvika. Desto mindre lik sysselsättningen är ett riktigt jobb, desto mindre värdefull blir den dessutom för deltagaren.

Under Socialdemokraterna erbjöds i stället för dagens Fas 3 länge bara passivt deltagande i den så kallade aktivitetsgarantin, eller förtidspensionering. Det hindrar inte Socialdemokraterna från att nu kritisera regeringen.

Håkan Juholt och Tommy Waidelich lanserade för ett tag sedan på DN Debatt ett alternativ till Fas 3 kallat välfärdsjobb. Också det innebär dock subventionerad sysselsättning för långtidsarbetslösa, med den enda synbara skillnaden att endast arbetsgivare inom kommun och landsting blir aktuella. (Kommunals Annelie Nordström blev inte glad.)

Annars har Socialdemokraterna mest talat om att det är mer utbildning som behövs.

De flaskhalsproblem som uppstår när konjunkturen svänger uppåt handlar emellertid till stor del om brist på ingenjörer och annan kvalificerad arbetskraft. Och att högskoleutbilda folk tar tid.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström ser nu över Fas 3, och i översynen ingår också att eventuellt i framtiden erbjuda deltagarna riktade utbildningsinsatser i de fall ett villkorat erbjudande om anställning ligger i botten. Men hon är fullt medveten om att S enkla recept om fler utbildningsåtgärder långtifrån alltid hjälper.

Flera av dem som deltar i Fas 3 har redan utsatts för ett batteri av åtgärder. En av fem har redan högskoleutbildning. Det är i flera fall annat som ställer till det: hög ålder, funktionsnedsättning, långvarig arbetslöshet (i genomsnitt åtta år).

Hillevi Engström hoppas kunna förmå Sveriges arbetsgivare att ta ett större ansvar för att bekämpa utanförskapet och bli mer välvilliga till att anställa långtidsarbetslösa. Men det är nog att hoppas på för mycket. En mer framkomlig väg är att göra det ännu billigare att anställa, på riktiga jobb.

Ekonomiska incitament biter bäst.