Ledare: Valfrihet inget problem

FRITT VAL. Lagen om valfrihet ökar de äldres inflytande i vården.

FRITT VAL. Lagen om valfrihet ökar de äldres inflytande i vården.

Foto: Jan Erik Henriksson/Scanpix

Politik2012-06-27 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

I dag är det verkligen sant som de säger, att gammal är äldst. Folk blir både äldre och friskare och många människor är i dag fysiskt och intellektuellt kapabla långt efter pensionsåldern.

Varför skulle människor inte klara att välja och ta ansvar även efter 65-årsdagen?

Eva Olofsson, Vänsterpartiets talesperson i äldrefrågor, skrev tillsammans med tre ledande vänsterpartister i Pajala i en debattartikel i Kuriren den 25 juli att regeringen hotar att "tvångslagstifta så att alla kommuner tvingas privatisera äldreomsorgen"

"Kommuner som sagt nej till eller bara i begränsad omfattning använder sig av Lagen om valfrihet, lov, ska påtvingas riskkapitalbolag som Carema eller Attendo Care. Det innebär att den välfärd och trygghet som vi alla någon gång i livet läggs ut på en marknad och görs till spekulationsobjekt för de olika vårdbolagen".

I viss mån har de rätt. Regeringens förslag innebär ett tvång; för kommunerna, men inte för individerna.

Lagen om valfrihetssystem, LOV, innebär just att medborgarna får välja mellan olika utförare inom äldreomsorg och hälsovård. Det innebär INTE att någon påtvingas det ena eller det andra eller förvandlas till ett tomt "spekulationsobjekt". Den som fortsatt vill ha kommunal omsorg bör även i fortsättningen kunna välja det.

"Nu kör den borgerliga regeringen över de kommuner och landsting där medborgarna har röstat för en sammanhållen, offentligt driven äldreomsorg. I valfrihetens namn ska de nu tvinga alla kommuner att öppna för privat vinstdriven äldreomsorg", skrev de fyra vänsterpartisterna.

Det är tydligt att Vänsterpartiet slår vakt om POLITIKERNAS möjlighet att välja. Men är det vad diskussionen borde handla om?

Äldre både kan och vill välja vem om ska leverera omsorgen. Det finns det många studier som visar. Den mer vänsterinriktade av de två stora pensionärsorganisationerna, PRO, gjorde alldeles nyligen en undersökning som visade att 61 procent av medlemmarna ansåg att det var viktigt att kunna välja utförare av hemtjänst. Hela 78 procent ansåg att det var viktigt att kunna välja äldreboende. Och av de tillfrågade som varken använder sig av hemtjänst eller äldreboende uppgav tre av fyra PRO-medlemmar att de i framtiden kommer att göra ett aktivt val.

"I ett läge då vårdskandal efter vårdskandal rullas upp inom den privata äldreomsorgen är det fullständigt oansvarigt att fortsätta driva på för ökad avreglering. Det är inte vad människor vill ha. I stället behöver vi se bristerna och åtgärda dem - inte utöka antalet privata vårdbolag", skrev de fyra vänsterpartisterna i debattartikeln i Kuriren.

Så allt kommunen gör är bra då?

Dåliga exempel finns det tyvärr alldeles för gott om, både bland kommunala och fristående utförare. Det man måste komma ihåg är dock att kommunen har ansvaret för kvaliteten för all kommunalt finansierad omsorg.

Kvalitetskraven för omsorgen borde skärpas. Men det är inte fel att tvinga kommunerna att införa valfrihet.