Nyligen redovisades vilken framgång Alliansens kömiljard blivit i form av ökad tillgänglighet till specialistvården. En annan reform, vårdvalet, har öppnat dörrarna in till primärvården. Etableringsfriheten har lett till hundratals nyöppnade vårdcentraler. Ökad valfrihet på papperet har också lett till mer att välja mellan i praktiken.
Medan valfrihet i sjukvården är en obligatorisk reform för landstingen, har beslutet att införa så kallade valfrihetssystem inom äldre- och handikappomsorgen lämnats i kommunernas egna händer. Precis som med kömiljarden har dock staten pytsat ut pengar för att driva på. Statliga stimulansmedel på 280 miljoner kronor har varit tillgängliga för att stötta i förberedelsearbetet.
Socialstyrelsen har gjort ett slags bokslut över stimulansförsöket. 212 kommuner har sökt och fått bidrag. Av dem har 153 valfrihetssystem eller ett beslut att införa det. 35 avvaktar och 24 har beslutat att avstå.
Bland dem som infört det nya systemet dominerar befolkningsmässigt större, borgerligt styrda kommuner med "hög tätortsgrad". Det är inte oväntat. Små glesbygdskommuner har svårare att locka privata utförare.
Men trots storstadsdominansen är kommuner som vågat sig på att ge medborgarna ökad valfrihet spridda över landet, totalt sett. I Norrbotten har vi Boden och Haparanda.
I den grupp av 78 kommuner som avstått från att söka bidrag dominerar de socialistiskt styrda. Det visar att inte bara geografi spelar roll - den politiska belägenheten har också betydelse. De som styr kan trots allt välja att underlätta eller förhindra konkurrens och valfrihet.
Socialstyrelsens rapport pekar på att valfrihetssystem leder till att kommunerna ser över och utvecklar sin egen verksamhet. Dessutom främjas småföretagandet. Den viktigaste faktorn, hur brukarna påverkas, återstår ännu att utreda.
I nuläget går det enligt Socialstyrelsen därmed inte att säga om reformen lett till faktiskt ökad valfrihet och förbättrad livskvalitet. Men det skulle förvåna om en valfrihetsreform inte ledde till valfrihet och inte uppskattades.
Visserligen finner människor ibland frihet svårt att fördra och valfrihet betungande. Men frihet är ändå en relativt lätt börda att bära, vilket de flesta erfar med tiden. Det krävs bara lite vana. Valfrihet vinner i längden.
Att människor skulle vara beredda att ge upp den rätt att själva bestämma som de fått under Alliansen framstår som otroligt; att rulla tillbaka Alliansens valfrihetsreformer därmed som utsiktslöst - om man vill vinna val. Utgångspunkten för välfärdsdebatten har svängt, ja vänt, för långt i liberal riktning.
Fortfarande finns kommunpolitiker som stretar emot. De borde inse att valfriheten är här för att stanna.
Enligt en undersökning som Sveriges Kommuner och Landsting uppmärksammat, och som konsultföretaget Source gjort, är personer på ledarposition i offentlig sektor mer begåvade än sina motsvarigheter i privat sektor. Visa det då. Låt alla få en möjlighet att välja.