På sossekongressen i Göteborg satt det hårt inne - hårdare än väntat - men under fredagskvällen nåddes en uppgörelse i frågan om vinster i välfärden. Det blev en kompromiss som vänsterfalangen har störst anledning att känna sig nöjd med.
Några generella förbud mot vare sig vinster eller välfärdsföretag blev det visserligen inte. Däremot landade kongressen i ett beslut om att införa kommunal vetorätt mot välfärdsetableringar.
Det är oerhört allvarligt om beslutet omsätts i praktisk politik. I verkligheten betyder den kommunala vetorätten att barn och föräldrar i S-styrda kommuner i Norrbotten och på andra ställen inte kommer få välja skola alls.
Än så länge är det Skolinspektionen som bestämmer. Men vi vet till exempel hur Luleå kommun ställde sig i sitt yttrande till Skolinspektionen i fråga om Internationella engelska skolans etablering och Nya läroverkets expansionsplaner i kommunen. Det blev ett nej i yttrandet - eftersom den kommunala skolan var rädd att tappa elever.
Med ett kommunalt veto blir det sannolikt inga fler friskolor i de kommuner som styrs av valfrihetshatarvänstern. Reaktionerna från organisationerna som företräder företagen riskerar att drabbas av Socialdemokraternas politik har inte varit nådiga.
Mikaela Valtersson, vice ordförande för Friskolornas riksförbund: "Om kommuner får ett veto att använda mot friskolor, så kommer likvärdigheten i skolan att minska. På vissa ställen i Sverige kommer mångfald finnas och på andra inte alls. Kommunpolitiker kan välja bort konkurrens och därmed drivkraften att själv förbättra sig. Detta trots att skollagen tydligt säger att alla ska ha lika tillgång till utbildning."
Vårdföretagarnas näringspolitiske chef Håkan Tenelius: "Förslaget är det allvarligaste hotet mot valfriheten på många år. Det riskerar att leda till att lokala politiker godtyckligt begränsar eller stoppar valfriheten i vården. Det drabbar företagen, men framför allt drabbar det alla de människor som själva vill välja sin vårdcentral eller sin äldreomsorg."
Socialdemokraternas ställningstagande avslöjar vilken syn de har på vem som ska ha den yttersta makten över medborgarna: det är politikerna - inte människorna själva. Makten över skolvalet flyttas från de människor det berör till politiker. Och, se där! Här finns plötsligt en tydlig skiljelinje mellan borgerlig och socialdemokratisk politik, för alla som letat.
Det finns starka skäl att motarbeta de värsta avarterna i välfärden - både bland de privata och offentliga aktörerna. Men det sker bäst genom myndighetsutövning och kontroll, inte genom nyckfulla kommunalpolitiska beslut.
Valfrihet och privata alternativ i välfärden har nu potential att bli en ordentlig valvinnare för Alliansen. För att så ske vore det välkommet om borgerligheten fångade upp retoriken kring "politikens gränser" som Kristdemokraterna lanserade inför förra valet.
Demokrati är fint och bra. Men det finns inget egenvärde i att politiska församlingar ska fatta majoritetsbeslut om precis allt här i världen.
Beslut som kan tas vid köksbordet ska tas vid köksbordet.