Ledare: Vakna Reinfeldt!

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Politik2012-05-15 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Det blåser vänstervindar i Europa.

Valet i Grekland visade ett sådant resultat. I Frankrike röstades Sarkozy bort till förmån för socialistledaren Hollande. Och nu senast fortsatte samma vindar att blåsa i den tyska delstaten Nordrhein Westfalen. Angela Merkels parti CDU åkte på en rejäl snyting när partiet backade med nio procentenheter, föll från 35 procent till 26 procent av rösterna, medan Socialdemokraterna, SPD, gick upp med tre procentenheter till 39 procent av rösterna. Tillsammans med De Gröna har nu SPD egen majoritet i delstatsparlamentet.

Vindarna har även fortsatt in över Sverige med friska tag, visade den senaste SIFO-mätningen som presenterades i helgen. De rödgröna partierna har nu 51,2 procent av sympatierna mot de borgerligas 41,1 procent. Trenden är allt tydligare.

Medborgarna straffar de partier som försöker vara återhållsamma och spara sig igenom den ekonomiska röra som är. Både Sverige och Tyskland har stabila bra ekonomier som naturligtvis beror på något. Detta "något" är återhållsamhet med offentliga medel, att inte spendera mer pengar än man har råd med och att visa försiktighet med dyrbara löften inför framtiden. Det ska finnas ett utgiftstak och ett krav på överskott i de offentliga utgifterna. Vi minns det stålbad som Sverige fick genomgå i början av 90-talet för att få balans i ekonomin.

Nu har vi en av världens stabilaste och bästa ekonomier med budgetöverskott och med en statsskuld som ligger på 30 procent av BNP. Krisekonomiernas statsskulder ligger en bra bit över 100 procent av BNP.

Att ha ordning på ekonomin är tryggt när det blåser iskalla vindar i omvärlden. Tyskland och förbundskansler Angela Merkel har varit en motor i kampen om att få rätsida på inte minst grekernas ekonomi. Men otack är världens lön. Grekerna ser henne som en fiende, någon som försöker förgöra landet. Hennes åtgärder jämförs med nazisternas grymheter i Grekland under andra världskriget. Grekerna straffade i valet de partier som ställde upp på de krav som eurozonen krävde.

I Frankrike lovade socialistledaren Hollande skattesänkningar, sänkt pensionsålder, 60.000 fler lärare med mera i sin iver att bli president. Väljarna tog hans löften till sig och valde bort Sarkozy. Frankrike ligger nära gränsen till statsbankrutt, när skulderna blir så stora att pengarna inte räcker till för de löpande utgifterna.

Hur ska vi då tolka Sifo-mätningen från i helgen? Varför förlorar Moderaterna sympatier? I december hade Moderaterna 34,4 procent i Sifo-mätningen. Och nu ligger siffran på 27,7 procent. Det är en kraftig nedgång. Till viss del kan den förklaras med att Socialdemokraterna fått en ny ledare och att han fortfarande rider på sympativågen. Men främsta förklaringen ligger nog i alliansregeringens passivitet, att folk inte upplever att det händer någonting.

Insatser behöver inte alltid kosta en massa pengar, men ibland upplevs regeringen som trött och oföretagsam. Vårbudgeten bjöd inte på någonting, egentligen. Men vänta till i höst, hette det från ansvarigt håll. Det är en dålig strategi, som nu bestraffas. Regeringen kan visa på god och stabil ekonomi i en orolig omvärld. Men det räcker inte.

Det behövs lite bröd och skådespel också - inte bara ett entonigt och självspelande positiv.

Vakna Reinfeldt innan det är för sent!