Ledare: Våga vara moderata
Det var knappast nationalism som låg bakom den svenska borgerlighetens -relativt - stora entusiasm för ett EU-medlemskap.
NATIONALIST. Partisekreterare Per Schlingmann och moderaterna tänker ta strid för ?Sveriges intressen? i EU, vad nu det innebär.
Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
EU är det bra att någon påminner om att frågan vad EU ska och inte ska göra i hög grad är en fråga som går att översätta till höger och vänster. Därför är det också olyckligt att Anna Ibrisagic eget parti i sitt förslag till ny
Europapolitisk plattform, "Ett starkt Europa för Sveriges bästa", försöker att gömma sin ideologi bakom svammel om "Sveriges intressen". "Vi ska värna det nationella självbestämmandet", sade partisekreterare Per Schlingmann (DN 25/10) när han i fredags lade fram strategin för EU parlamentsvalet 2009; "vi har ett mycket nationalistiskt perspektiv". Och visst kan det vara god politisk taktik att försöka framstå som EU-kritiskt (särskilt som det verkar bli huvudmotståndaren socialdemokraternas linje i nästa års val), liksom att gentemot ett regleringsivrigt EU hävda subsidaritetsprincipen (att beslut tas på lägsta möjliga beslutsnivå) för att värna borgerliga principer. Men taktiken kan slå tillbaka om principerna samlas under beteckningar som "självbestämmande" och "nationalism". När det gäller brottsbekämpning, säkerhetspolitik och att undanröja hinder för den fria marknaden vill moderaterna, med rätta, ha ett aktivt EU som griper in uppifrån. Är det nationalism? Och vad händer den dag Sverige får en socialdemokratisk regering? Vilka
"intressen" tycker moderaterna då att Sverige ska hävda i EU? Det var knappast nationalism som låg bakom den svenska borgerlighetens - relativt - stora entusiasm för ett EU-medlemskap. Lockelsen låg i att det europeiska projektet sågs som ett liberalt, internationalistiskt projekt, där gränser skulle rivas, inte hävdas, och Sverige öppnas och förändras med lite hjälp utifrån. Mycket av förväntningarna har kommit på skam, då Europas politiker gemensamt visat en tilltagande politisk klåfingrighet. Vi har redan problem här hemma med en svensk stat som lägger sig i för mycket. En europeisk jättestat som gör samma sak är lika illa. Därför är det bra att moderaterna skaffar sig ett mer kritiskt förhållningssätt till vad som sker på EU-nivå. Men våga vara moderata.