Motivet var att kvoten för Östra Norrbotten redan var fylld av distriktsordförande Karin Åström från Överkalix, och att Malmfälten skulle bli utan valbar kandidat om Sven-Erik Bucht fick ett undantag. Men med en sådan stark kandidat var det oundvikligt att åttondeplaceringen skulle ses som en petning av en person som blivit lite för färgstark och populär. Sven-Erik Bucht kan därmed i sin krysskampanj, inledd i fredags, rida på bilden av en som vågar utmana de grå betonghäckarna i sitt eget parti. Säkert sticker hans karisma även en del väljare i ögonen, det är inte alltid så populärt hos alla att vara populär. Men det är på det stora hela ändå bättre att väcka lite avundsjuka hos vissa och beundran hos resten, än att, som flera av de övriga på Socialdemokraternas riksdagslista, inte väcka några känslor alls. Sven-Erik Bucht behöver få åtta procent av S-rösterna, eller 6.000-7.000 kryss. Han tycker själv att det borde gå att fixa, och jämför med Luleås kommunalråd Karl Petersen (S) och dennes kryssframgångar i samma storleksordning.
Men jämförelsen mellan kommun- och riksdagsval haltar. Kommunpolitiken är mindre ideologiskt laddad och ger större utrymme för personsympatier. Från att ha varit Haparanda kommuns starke man blir nu Sven-Erik Bucht om han tar sig vidare bara en av många riksdagsledamöter.
Rikspolitiken har visserligen blivit mer personcentrerad, men personstriden står där främst mellan partiledarna. De syns mest, och hos partiledningen ligger också det mesta av makten, inte hos enskilda riksdagsledamöter. Det inser svenskarna och röstar i riksdagsvalet främst på parti.
En Buchteffekt i höst kan det bli ändå, men räkna då med att den handlar mindre om att folk lockas att byta parti (även om Sven-Erik Buchts företagarvänliga aura säkert lockar en och annan mittenväljare över blockgränsen), och mer om omfördelning på S-listan. Det Socialdemokraterna kan hoppas på är att dra nytta av den uppmärksamhet Buchts utmaning skapar. Möjligen får det övriga S-kandidater att tända till. Den som "stal" Sven-Erik Buchts sjätteplats, Gällivares och gruvfackets Tomas Nilsson, kommer också att satsa på kryss; Metall driver kampanjen "En gruvis till riksdagen". Det kan bli en rolig kamp att följa, mellan Ikeamannen och gruvisen.