Ledare: Utvidga arbetslinjen

Politik2010-02-05 06:02
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
"Man ska vara försiktig med siffror", sade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) vid sin frågestund i riksdagen. Statsministern kan rikta den uppmaningen till sig själv. Hans påstående att antalet sysselsatta i Sverige ökat med 100.000 personer sedan 2006 har ifrågasatts och skapat mycket uppmärksamhet (och skadeglädje på den rödgröna sidan). Forskare har gett de skeptiska rätt, men en del fortsätter att stötta statsministern med argumentet att det beror på mellan vilka kvartal man räknar. Ökat verkar sysselsättningen i alla fall ha gjort, om än inte med så mycket. Ett gott råd är att alltid ta politikers sifferhantering med en nypa salt. Vilt och oseriöst sluggande med statistik sker på båda sidor blockgränsen.

För statsministern är det bästa att sluta låta så nöjd. Arbetslösa människor nöjer sig inte med att höra Fredrik Reinfeldt berömma regeringens krispolitik för att situationen i Sverige är relativt bra . Visst får man berömma sig själv
ibland, men det gäller framför allt att se framåt.

Riksdagsledamoten Stefan Tornberg (C), Luleå, ställde en befogad fråga till statsministern, om vad han vill göra för att öka flexibiliteten på arbetsmarknaden och underlätta för fler att ta sig in. Fredrik Reinfeldt lovade att fortsätta sänka trösklar men hade inget nytt, konkret att komma med. Och det brukar Moderaterna inte ha på det här området. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) försvarar den rådande ordningen som bästa möjliga. Finansminister Anders Borg (M) litar till sina räknemodeller.

I helgen håller Moderaterna en inspirationsmässa för partiaktiva, med "valfokus". De viktigaste budskapen ska trummas in, och det skulle vara välkommet med något nytt och inspirerande från Moderaterna inom jobb- och företagarpolitiken. Till att börja med en insikt att dessa områden faktiskt hör ihop. Riksdagsledamoten Tomas Tobé kommer en bit på väg, i skriften Med blicken mot framtiden, där ett gäng unga moderater tycker till. Tomas Tobé föreslår sänkta arbetsgivaravgifter, men förlitar sig på arbetsmarknadens parter att skapa ökad rörlighet. Här får man i stället lita till Stefan Tornbergs partikamrater. Centerns kommundagar inleds i dag, och förhoppningsvis blir det allmän uppslutning och uppmärksamhet kring förslaget om utvidgade undantag från LAS turordningsregler. Moderaterna har påbörjat en glidning från sin rigida linje, men den gäller inte arbetsmarknad eller företagande utan pensionärerna. Fredrik Reinfeldt meddelade häromdagen att de äldre står först i kön till nya skattesänkningar, en uppenbar flirt med besvikna, äldre alliansväljare. Och gärna lägre skatter för många, bara jobben och företagandet sätts främst. Hela samhällets välfärd, även pensionerna, beror av detta. Visst är valfläsk nödvändigt, men politik handlar inte bara om att räkna röster.