"Panic on the streets of London
Panic on the streets of Birmingham
I wonder to myself
Could life ever be sane again
On the Leeds side-streets that you slip down
I wonder to myself"
Den gamla Smiths-låten Panic, som egentligen är en klagan över att det spelas dålig musik på radion, har fått ny betydelse med upploppen i Storbritannien.
Det råder panik på gatorna och det är obehagliga bilder som just nu spelas upp från Storbritannien. En uppretad mobb, som vandaliserar och stjäl, drar fram som en löpeld över gatorna. Ut från de krossade skyltfönstren bär ligisterna på platt-tv-apparater, skor, smycken och spritflaskor. Hittills har tre oskyldiga personer dödats och mängder har blivit misshandlade och rånade.
Upploppen startade i Londonstadsdelen Tottenham efter att en 29-årig man under oklara omständigheter skjutits ihjäl av polisen . Oroligheterna har därefter spridits över stora delar av London och till flera andra städer.
Som Tottenham Hotspur-anhängare är jag är bekant med området där oroligheterna tog fart. Jag kan säga att den fyra kilometer långa promenaden mellan tunnelbanestationen Seven Sisters och matcharenan White Hart Lane inte känns behaglig, även när det inte är upplopp. Tottenham är den näst fattigaste stadsdelen i landet och arbetslösheten är högst i London.
Området har drabbats av kravaller två gånger tidigare. Upploppen i Broadwater Farm 1985 startades också av ett polisingripande med dödlig utgång. Då handlade det om en politisk protest som hade sin grund i djupa rasmotsättningar. Det gör det sannolikt inte den här gången, vilket Tottenhams parlamentsledamot David Lammy varit tydlig med att påpeka. De som drabbas värst av mobbens framfart är inte sällan själva av utländskt ursprung.
Det andra upploppet utbröt 2005 då en ny Ikea-butik slog upp sina dörrar. I jakten på rabatterade exemplar av bokhyllan Billy och tv-bänken Benno skadades sex personer varav en blev knivhuggen.
Många är snabba att beskylla premiärminister David Cameron och koalitionsregeringen för att indirekt ha orsakat de pågående upploppen genom sina nedskärningar. Men då ska man komma ihåg att regeringen tillträdde för bara ett år sedan.
Håkan Juholt var under sitt besök i London tydlig med att påpeka att ligisterna ska straffas för sina handlingar, men han tillade samtidigt att det lagts ned många fritidsgårdar.
Det stora pingisupproret, det vore något.
Kritikerna har dock rätt i att ligisterna inte bara kan stoppas med poliser och vattenkanoner. I alla fall inte i längden. Storbritannien måste på allvar börja ta itu med sina underliggande problem.
I OECD:s rankning över social rörlighet i Europa hamnade Storbritannien sist. Utbildningsväsendet är urdåligt. Arbetslösheten i London ligger på 9,3 procent.
Det måste helt enkelt bli lättare att gå från utanförskap till arbete. Också för britter.