Ledare: Ut ur skuggan in i elden

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Politik2012-01-16 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

I dag talar Håkan Juholt på Folk och försvars årliga konferens i Sälen. Det är hans första offentliga framträdande sedan den 17 december.

Trots att Juholt placerats i medieskugga har det inte hindrat honom från att hamna i händelsernas centrum. Tvärtom.

Spekulationerna om vad som hände med a-kassan när skuggbudgeten presenterades internt har tagit ny fart efter att Dagens Industri berättat om dokument som visar att Juholt ljugit.

Enligt Dagens Industri ska Håkan Juholt, tvärtemot vad han själv påstått, bara en halvtimme innan den socialdemokratiska skuggbudgeten presenterades internt ha krävt att satsningen på höjd a-kassa skulle strykas. Flera anonyma källor med god insyn i budgetarbetet backar upp påståndet.

Ledande socialdemokrater, som LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin och kommunalråden Lena Micko och Elvy Söderström, kräver nu att det på nästa VU-möte måste redas ut vad som hände när skuggbudgeten lades fram i höstas.

Det verkar förstås klokt. Även om Tommy Waidelich, den socialdemokrat som förutom Juholt själv har mest att förlora på om partiledaren försvinner, nu i elfte timmen tog på sig skulden och sa att det var han som strök förslaget om höjd a-kassa.

Att försöka hålla sig undan hjälper uppenbarligen inte, utan Håkan Juholt blir bara mer omöjlig för varje dag som går. Frågan är vad Socialdemokraterna ska göra åt saken.

När Expressen skickade ut en enkät till socialdemokratiska politiker i kommuner, landsting och riksdag med frågan "Om Håkan Juholt väljer att avgå före nästa val - vem vill du då helst se som hans efterträdare?" vann Margot Wallström med 31 procent av rösterna. Tvåa blev "någon annan" på 24 procent.

Bristen på alternativ till Juholt är, om något, illavarslande för S. Margot Wallström kommer inte att bli någon partiledare, det har hon deklarerat hur många gånger som helst.

Efter "någon annan" följde deckarförfattaren och stjärnadvokaten Thomas Bodström (13 procent) och Veronica Palm (10 procent). Det visar att vem som än skulle ta efter Juholt har en rejäl uppförsbacke framför sig.

Socialdemokraternas kris handlar dock inte bara om personfrågor och interna stridigheter. Huvudproblemet är att väljarna inte gillar deras politik.

I onsdags sågade den tidigare statssekreteraren och stabschefen Stefan Stern den rådande socialdemokratiska politiken i en läsvärd artikel på DN Debatt. Han menar att partiet, framförallt genom Vänsterpartiets inträde i det rödgröna samarbetet, inte bara tappade trovärdighet i ekonomiska frågor utan också i välfärdsfrågor.

Hur det tidigare statsbärande partiet ska återfå något av sin trovärdighet och respekt?

Nej, lösningen kan knappast vara att Håkan Juholt skickas ut i rampljuset igen. Hoppet står just nu till "någon annan".