Ledare: Usel mat för äldre

Politik2010-08-12 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Sämre än kattmat och hundmat! För lite och inte anpassad till de äldres näringsbehov! Ser äcklig ut, hopkletad i en plastlåda och med skrynklig brunsås. Det här är omdömen om den mat som våra äldre serveras varje dag via hemtjänsten, på servicehus eller äldreboende. Dessutom ökar avståndet mellan kök och tallrik. Storköksfilosofin och pressade matbudgetar innebär att maten transporteras långa sträckor innan den når de gamla. En storproducent av storköksmat i Sala kör varje vecka matlådor till ett 60-tal kommuner runtom i landet. Det finns en rad andra storköksjättar på området. Det blir allt vanligare med den här typen av matproduktion samtidigt som vi talar om vikten av närproducerad mat och mindre transporter för att minska koldioxidutsläppen. Men det gäller uppenbarligen inte för de äldre i vårt samhälle. De ska nöja sig med mat som tillagats med en metod som heter cook-chill och som måste hanteras på ett mycket speciellt sätt. När den väl hettats upp ska den ätas inom 15 minuter. Efter det ska den kastas och betraktas som riskavfall. Hur många äldre sparar inte en del av maten till senare eller nästa dag? Bortsett från detta är maten dessutom otillräcklig vad gäller näringstillförsel och mängd. De gamla blir undernärda. Det är ett stort problem inom äldrevården. Var fjärde person som bor på servicehus, äldreboende eller har hemtjänst är undernärd, enligt undersökningar som gjorts. Det har varit känt under många år, men ingen tar det på allvar. Äldre kräver mer fettrik mat och protein- och kaloriintaget ska vara anpassat till vad en äldre kropp kräver. Den industritillverkade maten tar inga sådana hänsyn. Alla behandlas på samma sätt. Det är så vi behandlar våra äldre. De ses inte som individer. De klumpas ihop i ett kollektiv. Inga hänsyn tas till individuella krav eller behov. Bara för att man fyllt 65 år behöver man inte gilla dragspel, bingo eller avstå från det som förgyllde tillvaron tidigare. Måltidsstunderna i ett äldreboende är ett avbrott i vardagen, en möjlighet för de boende att få stimulans och glädje. Måltiderna skulle kunna vara
en njutning och ett sätt att slå ihjäl en i övrigt ganska trist tillvaro. En duk på bordet, tända ljus och en näringsrik, trevligt upplagd mat skulle bidra till en trevligare och mer stimulerande tillvaro för de äldre. Och det kostar inte mycket mer vare sig i pengar eller arbete att åstadkomma detta. Vad som behövs är politiker och kommunala tjänstemän som har någon empati och känsla för vad de gamla vill och har behov av. Ställ krav på politikerna i årets val.
Varför inte tvinga dem att äta den mat som de anser är god nog för de äldre? Vi är helt säkra på att den erfarenheten skulle resultera i drastiska förändringar vad gäller maten för de äldre.