Ledare: Ur askan i elden

Gemensamt ansvar. Island är ingen isolerad ö.Foto: Arnar Thorisson/Helicopter.is

Gemensamt ansvar. Island är ingen isolerad ö.Foto: Arnar Thorisson/Helicopter.is

Foto: Arnar Thorisson/Helicopter.is

Politik2012-06-13 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Först krävs det förstås att Försvaret får ordning på det nya datasystemet Prio. Men om de svenska Jas-planen väl klarar att lyfta så kan de snart vara på väg till Island.

Uppdraget: Att tillsammans med våra nordiska grannar hjälpa till att övervaka Islands luftrum.

Till skillnad från 2008, 2009 och 2010 är det inte längre ofta vi hör om Island i nyhetsrapporteringen. Men Island är inte bara börskrasch, vulkanutbrott och askmoln. Landet har inte heller något eget försvar.

Sedan 2006 då USA efter 65 års närvaro drog sig tillbaka från Keflavik har Norge och Danmark delat på luftövervakningen. Nu har Island även begärt hjälp från Sverige och Finland.

I Finland har debatten om deltagandet varit intensiv. I Sverige har det varit dödstyst.

Efter måndagens möte med det nordiska ministerrådet har statsminister Fredrik Reinfeldt i alla fall lovat att lyfta frågan i riksdagen. Reaktionerna har hittills varit positiva, både från försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (S) och Folkpartiets försvarspolitiske talesperson, Allan Widman.

"Det är min uppfattning att Fredrik Reinfeldts öppna attityd här vittnar både om framsynthet och om politiskt mod. Sverige kommer knappast att få ett bättre tillfälle att markera sin solidaritet med våra nordiska grannar", sa Allan Widman till TT.

Så är det. Den svenska solidaritetsdeklarationen omfattar också Island. Kanske särskilt Island, skulle jag vilja säga.

Historiskt har Island haft bäst relationer med Europa, framförallt de nordiska länderna, och USA. Det förhållandet fick sig en törn 2008. Under krisen var det inte EU, Norden eller USA - utan Ryssland - som var villigt att ställa upp med nödlån.

Längst gick Storbritannien som terroriststämplade Island när de brittiska investerarna inte fick tillbaka sina pengar.

I nöden prövas ens vänner, sägs det. Bankkrisen följdes av en isländsk identitetskris.

Sedan 2008 har landets agerande på den utrikespolitiska arenan gett ett förvirrat intryck. Samtidigt som man slutit sig inåt har Island förtvivlat sträckt ut armarna åt alla möjliga håll; mot EU, Norden, Kanada, Ryssland och Kina.

nn Island ansökte 2009 om EU medlemskap, men det är högst tveksam om parlamentet har folkopinionen i ryggen.

nn Islands president har i år sagt att Islands sanna vänner varken finns i Europa eller Nordamerika utan i Kina. Kineserna har investerat kraftigt i Island och tecknat ett samarbetsavtal om Arktis.

nn Norge har erbjudit Island medlemskap i den norska kronan. På Island tvekar man dock och överväger om det inte är bättre att gå över till euro eller kanadensiska dollar.

Island har alltid haft ett strategiskt viktigt läge mitt ute i Atlanten. Med det nyväckta intresset för Arktis är Island av ännu större geopolitisk betydelse än tidigare.

När Island, tre år efter bankkraschen, återigen vänder sig till sina gamla kompisar bör vi lyssna. Island angår oss mer än vi tror.