Det är sannerligen en kluven bild som visas upp i Svenskt Näringslivs första konjunkturprognos 2011.
Omvälvningarna i Mellanöstern och katastrofen i Japan skapar viss oro i världsekonomin, men resurshungriga utvecklingsekonomier får fortsatt mycket stark tillväxt. Dessa länder bidrar till att världsekonomin återhämtar sig efter finanskrisen, men samtidigt dämpas uppgången av ökad efterfrågan och därmed högre priser på råvaror och energi, ökat inflationstryck och stigande räntor.
USA är på rätt väg men statens och hushållens stora skuldsättning gör återhämtningen skör. Även i Europa är det för många stater fortsatta nedskärningar och avbetalning av skulder som väntar.
Sverige utmärker sig inom EU med starka offentliga finanser som går mot stora överskott, pengar som kan användas till skattesänkningar och investeringar. Arbetslösheten går ned mot sju procent 2012.
Samtidigt drabbas Sverige när flera europeiska handelspartners går trögt. Och i takt med att svensk ekonomi återhämtar sig efter finanskrisen kommer reporäntan fortsätta stiga, för att enligt Svenskt Näringsliv 2012 ligga på 3,5 procent.
Svenska företagare är fortsatt optimistiska. Tidigare gjorda reformer, exempelvis avskaffad förmögenhetsskatt, har ökat investeringsviljan. Många planerar att nyanställa. Det gäller även norrbottniska företagare.
Uppgången i länet hålls emellertid tillbaka av en relativt sett stor andel sysselsatta inom offentlig sektor, där jobbökningen förväntas bli måttlig.
För gruvföretagen är ökad efterfrågan och höjda priser på råvaror goda besked. Men baksidan med en stark svensk ekonomi är att kronan stärks, vilket missgynnar exportföretagen.
Det stora problemet för näringslivet ser ut att ligga på arbetsmarknaden. Sju av tio företag i Svenskt Näringslivs enkät uppger att de haft svårt att hitta rätt folk. I flera branscher får i stället befintlig personal arbeta mer.
Denna "mismatch" mellan den kompetens som företagen efterfrågar och den kompetens arbetssökande besitter är djupt problematisk; den håller nere produktion och sysselsättning.
"I Sverige klyvs ekonomin allt mer mellan väl fungerande regioner, och delar av landet där jobben inte kommer trots en stark konjunktur", säger Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster.
Han tror att rekryteringsproblemen förvärras under 2011 och håller tillbaka tillväxten i regioner där människor har "fel" kompetens och Arbetsförmedlingen fungerar dåligt.
Norrbotten hör till de län där matchningen inte fungerar bra. Här kan behövas insatser från många olika lokala och regionala aktörer för att få den att fungera bättre.
Den slutsats man kan dra av Svenskt Näringslivs rapport tycks vara att i det komplexa samhällsekonomiska systemet finns inget gott som inte för något ont med sig. Men med finanskrisen i nära minne är det viktigt att se det positiva. Trots allt är det en uppgång i konjunkturen vi har att se fram emot, om än med en del problem och orosmoln.
Det kunde vara värre.