Journalisten Jan Nyberg har väckt debatt i ett väldigt viktigt ämne: LTU:s relation till Luleå. Han levererar i en insändare i Kuriren kritik mot att Luleå tekniska universitet dragit sig tillbaka till Porsön. Tidigare anordnade universitetet lunchmöten och kvällsföreläsningar för allmänheten. Men på senare år har Jan Nyberg konstaterat ett klart minskande intresse från universitetets sida för sådan verksamhet.
Universitetsdirektören Staffan Sarbäck tycker att kritiken är befogad. Han skyller på för lite pengar. "Vi har haft ett antal år som har präglats av att vi haft fokus på att få ekonomi i vår verksamhet", säger han i Kuriren 11/2. Då har populärvetenskapen fått stryka på foten till förmån för viktigare saker.
Till hösten fyller LTU 40 år och då utlovas återigen populärvetenskapliga föreläsningar för allmänheten, lunchtid och kvällstid, i Kulturens hus och på Porsön. Om initiativet sedan stannar vid tillfällig jubileumsverksamhet återstår att se.
Hur det än blir med den saken finns en större fråga för LTU att tag i: Vilken roll ska och vill universitet spela i och för Luleå?
Den samverkan med samhället som åligger alla universitet handlar om så mycket mer än att föra ut vetenskapens landvinningar till allmänheten i populariserad form. Som Jan Nyberg påpekar finns det massor av spännande frågor och debatter rörande Luleås framtid och utveckling där LTU skulle kunna vara delaktigt.
Till dem hör också det mest påtagliga i relationen mellan universitetet och staden: LTU:s geografiska placering.
Att samla ett universitet och studentbostäder på ett enda campus har setts som rationellt, och därtill baserats på förhoppningar om att närhet mellan institutioner befordrar den gränsöverskridande tvärvetenskap som ligger så mycket i tiden. Baksidan med campustanken är tydlig i Luleå: universitet och stad ligger avskärmade från varandra.
Trots att Luleå är en universitetsstad känns det som en stad utan universitet. De tusentals studenterna håller sig på Porsön och gör föga avtryck i staden.
Tänk vilken skillnad ett universitet utspritt och integrerat med de centrala delarna av Luleå skulle göra. Med institutioner och studentbostäder närmare inpå skulle centrum inte behöva dö så fort affärerna stänger. Restauranger, affärer och nöjesutbud skulle få sig ett uppsving.
Om Kulturens hus var det som gjorde Luleå till en riktig stad skulle ett universitet närmare staden kunna ge Luleå ett riktigt stadsliv.
Vad sedan gäller engagemanget från universitets företrädare är det deras ansvar. Geografisk närhet är här ingen garanti; i många universitetsstäder lever det statliga universitetet och kommunen i helt skilda världar trots att de trängs tillsammans på stan.
Ansvaret för relationen är dock delat. Kommunalrådet Karl Petersen (S) har gjort mycket för att lyfta fram LTU och bekämpa akademikerfientligheten inom sitt eget parti. Det arbetet måste intensifieras och debatten lyftas av fler. Hur ser Luleås kommunpolitiker egentligen på universitetets roll?