Ledare: Trubbiga regler

SNÅRIGT. Kommunminister Mats Odell (KD) har ansvaret för att upphandling blir lättare att göra och svårare att slippa ifrån.

SNÅRIGT. Kommunminister Mats Odell (KD) har ansvaret för att upphandling blir lättare att göra och svårare att slippa ifrån.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/Scanpix

Politik2010-03-23 06:01
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Offentlig upphandling är en stor affär. Den offentliga sektorn; stat, kommuner och landsting, köper varje år varor och tjänster för 500 miljarder kronor. Det motsvarar runt 17 procent av BNP. Mycket pengar står på spel när myndigheterna gör sina beställningar.Därför är det så viktigt att upphandlingen går rätt till; att processen sker öppet, förutsägbart och rättssäkert, så att varje företag som är med och tävlar ges lika och rimliga villkor att kunna ta hem segern med sitt anbud. Rättvis och öppen konkurrens är dessutom en förutsättning för att medborgarna ska garanteras att få mest nytta för varje satsad skattekrona. Det blir skattebetalarna som i längden förlorar om inte de företag som erbjuder bäst kvalitet till lägst pris blir de som får leverera till den offentliga sektorn. De svenska upphandlingsregler som har sin grund i EU-direktiv syftar till att garantera just rättvis, fri konkurrens och god hushållning med skattepengarna, och är därför medborgarnas vän.De myndigheter som upphandlar är inte lika förtjusta. En granskning som SVT:s Rapport gjort visar att det offentliga inte drar sig för att strunta i regelverket. Sedan 2007 har antalet fall där myndigheter fällts för brott mot
upphandlingsreglerna mer än fördubblats. Kommunpolitiker ondgör sig ibland över att de tvingas upphandla i konkurrens. De vill ju så gärna kunna "gynna det lokala näringslivet". Det kan låta som ett sympatiskt argument, men är det något historien visar så är det att protektionism och ekonomisk patriotism inte lönar sig, oavsett om den är lokal eller nationell. Lokalpatriotism kan dessutom bli ett svepskäl för politiker som vill dela ut kontrakt till vissa personliga favoriter.

Ibland beror dock myndigheternas upphandlingsbrott på ren okunskap. Lagarna som styr offentlig upphandling är inte utan brister. Det är snårigt både att upphandla och att lämna anbud.

Både det offentliga och näringslivet är i behov av bättre kunskap om hur upphandlingar går till. Och reglerna behöver förenklas.

Upphandlande myndigheter skulle också kunna underlätta genom att minska på detaljkraven. Den offensiv vi sett på sistone från lokalpolitiker som vill lägga in särskilda villkor om hänsyn till miljö, etik, arbetsmiljö och annat, för att kunna styra upphandlingar i den riktning de önskar, har inte gjort upphandling lättare. De som bryter mot reglerna måste också straffas hårdare. Kommunminister Mats Odell (KD) och regeringen har tagit fram ett förslag om lagändringar, där nya sanktioner mot regelbrytare finns med i form av så kallade marknads-skadeavgifter.

Organisationen Svenskt Näringsliv har dock i sitt remissvar varnat för att golvet på 10.000 kronor i avgift inte är tillräckligt högt för att bli avskräckande.

Mats Odell skulle behöva vässa ytterligare på upphandlingsreglerna.