upphandlingsreglerna mer än fördubblats. Kommunpolitiker ondgör sig ibland över att de tvingas upphandla i konkurrens. De vill ju så gärna kunna "gynna det lokala näringslivet". Det kan låta som ett sympatiskt argument, men är det något historien visar så är det att protektionism och ekonomisk patriotism inte lönar sig, oavsett om den är lokal eller nationell. Lokalpatriotism kan dessutom bli ett svepskäl för politiker som vill dela ut kontrakt till vissa personliga favoriter.
Ibland beror dock myndigheternas upphandlingsbrott på ren okunskap. Lagarna som styr offentlig upphandling är inte utan brister. Det är snårigt både att upphandla och att lämna anbud.
Både det offentliga och näringslivet är i behov av bättre kunskap om hur upphandlingar går till. Och reglerna behöver förenklas.
Upphandlande myndigheter skulle också kunna underlätta genom att minska på detaljkraven. Den offensiv vi sett på sistone från lokalpolitiker som vill lägga in särskilda villkor om hänsyn till miljö, etik, arbetsmiljö och annat, för att kunna styra upphandlingar i den riktning de önskar, har inte gjort upphandling lättare. De som bryter mot reglerna måste också straffas hårdare. Kommunminister Mats Odell (KD) och regeringen har tagit fram ett förslag om lagändringar, där nya sanktioner mot regelbrytare finns med i form av så kallade marknads-skadeavgifter.Organisationen Svenskt Näringsliv har dock i sitt remissvar varnat för att golvet på 10.000 kronor i avgift inte är tillräckligt högt för att bli avskräckande.
Mats Odell skulle behöva vässa ytterligare på upphandlingsreglerna.