Inget kan som lite tid i opposition sätta fart på politiker.
När Socialdemokraterna styrde tillsammans med sina stödpartier höll man igen på väg- och järnvägssatsningarna. De rödgröna lämnade efter sig en infrastruktur eftersatt på underhåll och i stora behov av nyinvesteringar.
Nu, efter snart fyra år i oppositionsställning och med ett val runt hörnet, har de lyckats hitta över hundra nya miljarder att addera till regeringens infrastrukturpaket.
I måndags presenterade i Luleå riksdagsledamoten Siv Holma (V) och distriktsordförandena Karin Åström (S) och Annika Eriksson (MP) "den största satsningen på järnväg och kollektivtrafik i modern tid". Det blir höghastighetsbanor, dubbelspår, nya mötesstationer, urban kollektivtrafik ochcykelvägar. Russinet i kakan för Norrbottens del är att Norrbotniabanan ingår i de rödgrönas plan: 10 miljarder till en första etapp med byggstart 2014.
Det beskedet är goda nyheter för Norrbotten, och infrastruktursatsningar är som sagt generellt välkomna och välbehövliga. Men det gäller att inte rusa iväg.
Höghastighetsbanor, exempelvis, låter häftigt men deras samhällsnytta är inte klarlagd.
Och allt måste betalas. Vänsterpartiet har lyckats få igenom sin idé om mer statlig lånefinansiering: 54 miljarder ska lånas upp. Och det är klart, ser man inte statlig skuldsättning som ett problem finns inga gränser för hur mycket pengar som kan utlovas. Men även lån kostar pengar. En annan stor del i finansieringen av trafikpaketet är Miljöpartiets kilometerskatt på tung trafik. Den ska dra in 25 miljarder. För det näringsliv som gläds över beskedet om Norrbotniabanan blir en sådan skatt smolk i glädjebägaren. Att lägga över lastbilstransporter på andra trafikslag är inte så enkelt som de rödgröna tror. Och om kilometerskatten lyckas driva fram en dylik omläggning kommer den att dra in mindre pengar än beräknat; särskilt som de delar av Sverige där alternativen till lastbil är få ska undantas från skatt, enligt ett system som idag inte är klart men som de rödgröna tänker låta utreda.Att vägtransporter på det här sättet ska finansiera järnväg är en tydligt miljöpartistisk tanke; de gröna vill ställa om Sverige. Och skulle inte den omställning bli av som Miljöpartiet hoppas få igenom via kilometerskatt, flygskatt och höjd bensinskatt, räknar de rödgröna med att kunna subventionera fram mer resande av viss sort. I deras överenskommelse nämns en idé om"billigare/avgiftsfri kollektivtrafik". Redan subventionerade transporter ska alltså få ännu mer i stöd.
Och mer kan det bli. Miljöpartiet vill att tåg alltid ska vara det billigaste transportalternativet. Det kommer att kosta.
Att de rödgröna vill bygga Norrbotniabanan är bra. Men deras trafikpolitik i stort är fortfarande en röra.