SSU Norrbottens fusk med bidrag var bara toppen av ett isberg, visar det sig. Nu har Piteå- Tidningen grävt fram uppgifter om att även SSU Piteå systematiskt ägnat sig åt fusk med kommunala bidrag under åren 2004-2010. Beräkningar ger vid handen att det kan röra sig om mer än 600.000 kronor för de här åren.
Hälften av de kurser som SSU Piteå fått bidrag för har aldrig genomförts och mer än 70 procent av utbildningarna är direkt påhittade. Värt att notera är att SSU Norrbotten och SSU Piteå sökt bidrag till exakt samma påhittade utbildningar och fått bidrag från landstinget och kommunen.
Finns det en gemensam agenda för hela SSU Norrbotten och dess lokalavdelningar, kan man undra? Det finns all anledning att börja vända på alla stenar i de olika lokalavdelningarna och se efter om det systematiska fusket har varit något som flitigt använts av de andra lokalavdelningarna också.
Det är inte första gången det fuskas med bidrag. Och alla politiska ungdomsförbund har varit delaktiga i den här businessen.
Vem minns inte Moderata ungdomsförbundets, MUF, fusk med aktivitetsbidrag i Malmö 2006. Där polisanmälde kommunen MUF och krävde pengarna tillbaka.
Vem minns inte skandalen i Kalmar 2005 då SSU lurat till sig bidrag på ett felaktigt sätt. Eller när ungdomsförbund i alla politiska färger fixade till medlemsantalen i förbunden för att på så sätt få större medlemsbidrag från stat och kommuner. Sverigedemokraterna ordnade så att SDU i Helsingborg fick 800.000 kronor. Det var bara det att SDU i Helsingborg bara fanns på papper - inte i verkligheten. På samma sätt gjorde SSU och Ung Vänster, Vänsterpartiets ungdomsförbund i Helsingborg visade det sig senare.
Fusket har med andra ord pågått under många år, och trots att det upptäcks och trots att de olika ungdomsförbunden får löpa gatlopp i medierna under en tid, så upprepas samma sak om och om igen. Det går inte att skylla på ungdomlig iver och brist på erfarenhet.
Ett ungdomsförbund är en plantskola för blivande politiker som ska representera väljarna i fullmäktige, i kommunstyrelser, i landstingsfullmäktige, i riksdag och regering. Det måste ställas stort ansvar på de här personerna redan i ungdomsförbunden.
Det måste också ställas större krav på dem som ska granska vad ungdomsförbunden har för sig och hur verksamheten bedrivs. Det gäller inte minst revisorerna. En av dem som skulle revidera SSU under ett par tillfällen under den här fuskperioden var Christer Lindström, i dag ordförande i Piteå kommuns teknik- och servicenämnd. Han satte sitt namn på ansökningshandlingarna 2004 och 2009. 2004 fick SSU i Piteå dubbla bidrag, ett för SSU Facket och ett för SSU Palten, 52.325 kronor respektive 61.750 kronor. För exakt samma kurser.
2009 skrev Christer Lindström på handlingar från SSU på sammanlagt 107.250 kronor, från kampanjutbildningar till sommarkurser och projektledarutbildningar. Hälften av dessa är direkt fabricerade och har aldrig genomförts.
"Jag skrev förmodligen på för att vi inte hade fått tag på föreningskassören när ansökningarna lämnades in," försvarar han sig.
Det är ingen ursäkt utan ett direkt felaktigt agerande av en revisor. Så lättsinnigt får inte en revisor agera. Det finns all anledning att granska Christer Lindströms och andra revisorers agerande i den här affären.
Det finns också all anledning att i grunden förändra bidragssystemet till föreningar och organisationer där fuskmöjligheterna minimeras.