Senast i raden är Lappland destilleri i Arvidsjaur som står i startblocken för egen maltwhiskytillverkning med en bas av lokalt odlat korn, torv från Saltmyran och lagring på fat av norrländsk furu.
Svensk whisky är på modet. Entusiasterna vid Mackmyra destilleri i Valbo var först med maltwhisky 1999. De första årgångarna tog slut på nolltid och recensionerna är lysande. Sedan dess har efterföljarna tillkommit i en strid ström: Box destilleri i Ådalen, Norrtelje brenneri, Gammelstilla whisky i Sandviken, Smögen whisky, Bergslagens destilleri i Nora, Gotland whisky, Grythyttan whisky, Spirit of Hven på ön Ven utanför Landskrona och Wannborga bränneri på Öland är de svenska tillverkare jag hittar efter en snabbsökning på internet.
Visst finns det en uppenbar risk för överetablering, men så länge produkten är bra tror jag att det geografiska läget uppe i norr är en stor konkurrensfördel. Lappland destilleri i Arvidsjaur skulle bli världens nordligaste whiskytillverkare!
Att gårdsförsäljning av alkohol blir tillåtet är en förutsättning för att whiskysatsningen ska bli mer än en rolig grej. Som det ser ut i dag är det tillåtet att tillverka och visa produkten, men inte sälja till kund. Den turist som går en rundtur hos en svensk öl-, vin- eller whiskyproducent kan alltså inte köpa med sig en flaska hem! Då är man i stället hänvisad till Systembolaget, oftast beställningssortimentet.
Socialdepartementet presenterade i vintras en modell som skulle kombinera svensk restriktiv alkoholpolitik med möjlighet till småskalig gårdsförsäljning. Förslaget tillåter gårdsförsäljning vid studiebesök, föreläsningar och liknande "upplevelser" som kostar pengar och har anknytning till drycken. Enbart den som tillverkar alkoholdrycker ska kunna få tillstånd att bedriva gårdsförsäljning. Förutom gårdens egna produkter ska även utländska produkter av samma slag få säljas. Anledningen till att utländska produkter inkluderas är att den svenska modellen ska kunna passera genom EU:s konkurrenslagstiftning.
Försäljningen är tydligt kopplad till ett besök på gården och besökaren får dessutom högst lov att högst köpa en liter sprit, tre liter vin eller fem liter öl, beroende på vad som tillverkas. Risken är alltså liten för att gårdsförsäljning skulle leda till att det helt plötsligt växer upp spritbutiker i vartenda gathörn. Knappast kommer den begränsade försäljningen till matturister heller att leda till en våg av brottslighet och våld som nykterhetsorganisationerna och statens folkhälsoinstitut befarar.
Nej, den restriktiva svenska alkoholpolitiken hotas knappast av småskalig, exklusiv och hårt reglerad gårdsförsäljning. Faran, både för Systembolaget och folkhälsan, utgörs i stället av den okontrollerbara gårdsförsäljningen i garagen.