Ledare: Tillit och frihet

VID GOTT MOD. Stefan Tornberg och Centerpartiet är inte rädda för att låta patienter och personal bestämma mer över sjukvården.

VID GOTT MOD. Stefan Tornberg och Centerpartiet är inte rädda för att låta patienter och personal bestämma mer över sjukvården.

Foto: Andreas Wälitalo

Politik2010-08-25 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Centerpartiet har medvind för tillfället. I alliansförhandlingarna har Centern fått igenom förslag om miljöbilspremie och halverad restaurangmoms. I opinionsmätningarna går det i alla fall åt rätt håll. - Partiet är på gott humör, vittnar Stefan Tornberg, Luleå, avgående riksdagsledamot och förstanamn för Centern i landstingsvalet. I tisdags presenterade han ihop med Erik Berg, Piteå, och Carola Lidén, Luleå, Centerpartiets landstingsprogram. Det ligger i linje med den plattform som fempartisamarbetet Sjukvårdsalliansen nyligen lade fram. Men Centerns program går i vissa delar längre. Sjukvårdsalliansen vill prioritera andra verksamheter än sjukvården. Centerpartiet vill helt lyfta bort dessa till kommunerna, som en konsekvens av att landstinget inte klarar sjukvårdsuppdraget. Här blir det lite snurrigt, eftersom partiet är berett att lyfta tillbaka ansvaret för kultur med mera när landstinget omvandlats till den region Norrbotten Centern hoppas på. Även efter en regionalisering gäller dock enligt Stefan Tornberg att allt övrigt får stryka på foten så länge det behövs för sjukvårdens skull. Centerpartiet vill göra om vårdvalsmodellen i Norrbotten så att den bättre passar förutsättningarna i de mindre kommunerna. Det breda krav landstinget nu ställer på vårdgivarna stänger ute små aktörer. På sjukhussidan vill Centern se omgående start för att planera ett nytt sjukhus i Kiruna. Alla fem sjukhus ska finnas kvar. Men Centern vill ha ut specialisterna mer. Det här är viktigt. Primärvården i Sverige har länge fungerat som ett skyddande pansar för att hindra patienter att belasta den specialiserade vården. Tillgängligheten skulle behöva öka även inom den senare. Ett bra sätt är att inkludera delar av sjukhusvården i vårdvalet, som Centern och Sjukvårdsalliansen förespråkar. En annan viktig sak Centern tar upp är den ineffektiva schemaläggningen av läkare. Stafettläkare får ofta bära hundhuvudet för svällande personalutgifter, men även användningen av anställda läkare kostar för mycket i förhållande till vad man får ut. Ska man sammanfatta Centerpartiets budskap passar Carola Lidéns ord bra, "vård nära människan". Närmare både patienterna och personalen, genom vårdval och självstyrande intraprenader. Det är ett budskap som andas tillit till medborgarna. Landstingsledningen tänker tvärtom. - Man är så rädd, säger Erik Berg om den nuvarande majoriteten. Den frihet som Centern och Sjukvårdsalliansen gillar, skrämmer de rödgröna. I deras ögon är frihet anarki, och medborgarna överlag olämpliga att bestämma över sina egna angelägenheter. Landstinget som institution har i sig leninistiska drag, med sin hierarkiska, tungrodda beslutsstruktur. Enda lösningen, så länge landstingen inte avskaffas, är att bryta upp strukturen. Det görs bäst med frihet.