Ledare: Till Alliansens fördel

VARNAR FÖR RÖDGRÖNA. Ett maktskifte i höst innebär drygt 40 000 färre jobb, enligt Göran Grahn, ekonom på Svenskt Näringsliv.

VARNAR FÖR RÖDGRÖNA. Ett maktskifte i höst innebär drygt 40 000 färre jobb, enligt Göran Grahn, ekonom på Svenskt Näringsliv.

Foto: ANDREAS WÄLITALO

Politik2010-06-16 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Göran Grahn, ekonom på Svenskt Näringsliv, börjar bli ett stående inslag i Luleå. Svenskt Näringsliv gör konjunkturprognoser flera gånger per år, och i tisdags var Göran Grahn åter på plats för att presentera tillväxtsiffror nedbrutna på regional, norrbottnisk nivå. Konjunkturprognosen bygger på dels beräkningar och dels enkäter med ett urval av företagare. Det råder ingen tvekan om att det ser ljusare ut nu. Svensk produktion och export pekar uppåt, i industrin är det full fart igen och företagarna förutser ökade investeringar och fler anställningar.

En reservation är dock att företagare tenderar att vara "notoriska optimister" - på riksnivå. Enligt Göran Grahn presterar norrbottningarna bättre som prognosmakare. De är mer återhållsamma i sin optimism. Kanske bidrar det norrbottniska tungsinnet till denna större realism, eller så är det bara att marknaden är enklare att överblicka i Norrbotten. Den domineras av ett fåtal stora företag, landstinget och kommunerna, ett faktum som gör att behovet av att bredda näringsliv och arbetsmarknad är något som återkommande diskuteras i länet.

Den privata tjänstemarknaden, framför allt i Sveriges storstadsregioner, står för mycket av den förväntade ökningen av sysselsättningen med drygt 40.000 personer, i Svenskt Näringslivs prognos. I Norrbotten blir det i stället en minskning av antalet sysselsatta med några hundra personer de närmaste åren. Den prognosen kan snabbt ändras, beroende till exempel på vad som händer med stadsflytten i Kiruna och gruvinvesteringarna i Pajala. Vilka effekter sådana investeringar får på sikt i dessa kommuner är dock svårt att säga, det beror på vilka följderna blir för inflyttning och annat. Länsperspektivet skymmer också ibland en del av sikten i denna diskussion. Luleå, Piteå, Boden och andra orter kan inte räkna med särskilt mycket draghjälp av investeringar som görs i Kiruna eller Pajala. Politiken spelar också in. Det politiska motståndet mot privata välfärdsalternativ i många norrbottniska kommuner och i landstinget hämmar utvecklingen av den privata tjänstemarknaden. Även politiken på riksnivå spelar stor roll. Svenskt Näringslivs prognos utgår ifrån fortsatt borgerligt styre. Vid ett maktskifte räknar Göran Grahn med en "rödgrön sysselsättningseffekt" som gör att de 40.000 fler jobben utraderas. Höjda arbetsgivaravgifter, slopat RUT-avdrag, högre a-kassa och höjd inkomstskatt är några jobbförstörande åtgärder som de rödgröna utlovar. Sedan handlar det också om vad som händer i Europa. Många länder brottas med stora budgetunderskott. Det grekiska exemplet förskräcker. Som tur är har regeringen fört en återhållsam politisk som gör att Sverige tillhör de bästa i klassen vad gäller statsfinansiell ordning och reda. Även det talar för att ge Alliansen fortsatt förtroende.