Ledare: Tid för alternativ

BODEN VÅGAR. Den politiska majoriteten i Boden, ledd av Olle Lindström (m), lägger ut en del kommunal omsorg på entreprenad.

BODEN VÅGAR. Den politiska majoriteten i Boden, ledd av Olle Lindström (m), lägger ut en del kommunal omsorg på entreprenad.

Foto: LINDA WIKSTRÖM

Politik2008-11-19 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Många av Norrbottens kommuner står precis som landstinget inför ekonomiskt svårare tider. Det är överlag sparbeting som råder i hela länet. I Luleå ska alla förvaltningar hyvla bort en procent av sina kostnader. I Kiruna måste 30 miljoner kronor sparas. I Haparanda ska minskade inkomster på 16 miljoner kronor täckas upp med nedskärningar. Och så vidare. Sparkraven har inte bara varit av ondo. I Luleå har de medfört en uppfriskande debatt om skolans överdimensionerade lokalbestånd och politiska prioriteringar. Samma sak i Kalix. Kriser kan även skapa möjligheter. När tiderna blir tuffare tvingas alla se över sina prioriteringar, tänka om - och tänka nytt. Pressade av krympande ekonomiska marginaler kan politiker bli mer mottagliga för idéer om alternativa lösningar. De där tuffa, utmanande besluten blir lättare att ta med hänvisning till de särskilda omständigheterna. Tidigare tabubelagda frågor blir mindre laddade. I bästa fall. I sämsta fall gör man som Norrbottens landstingsmajoritet och tar till ett gammalt socialdemokratiskt grepp som höjd skatt, samtidigt som man begraver huvudet i sanden inför grundläggande strukturproblem och avvisar alternativa lösningar. Förhoppningsvis hittar länets kommuner mer inspirerande och konstruktiva lösningar på sina problem. På ett sätt har landstinget ändå gjort kommunerna en tjänst med sin skattehöjning. Genom att skattehöjardörren i praktiken stängts för kommun-politikerna tvingas de att tänka i andra, bättre banor. Från Övertorneå, som också måste spara, kommer glädjande signaler från den nya majoriteten om att öppna för alternativa driftsformer och konkurrensutsätta kommunal verksamhet. Här vågar man tydligen tänka offensivt trots - eller kanske just för - att svårare tider är i antågande. I Boden läggs en del av den kommunala omsorgen ut på entreprenad vid årsskiftet. Korttidsvikariat inom personlig assistans ska i vissa fall hanteras av ett privat företag. Visserligen blir det privata alternativet något dyrare men förhoppningsvis har kommunen räknat efter ordentligt och konstaterat att man får mer för pengarna. Bara socialdemokraterna säger nej till reformen medan vänsterpartiet än en gång visar att partiets företrädare på kommunal nivå har förmågan att tänka betydligt mer fritt än kollegorna på riksplanet. Socialdemokraterna försöker skrämmas med tal om "smygprivatisering", och Christer Carlsson (s), gruppledare i socialnämnden, tycker det är otänkbart att ett företag ska få göra vinst på att vårda. Även, får man utgå från, om företaget ifråga kan erbjuda bättre vård. Christer Carlsson säger till Nordnytt att det här bara är början på de "privata" lösningarna. Hoppas han får rätt.