Ledare: Testar vapen och ledare

FOLKET SVÄLTER. Ledningen frossar i kärnvapen.

FOLKET SVÄLTER. Ledningen frossar i kärnvapen.

Foto: Kim Kwang Hyon

Politik2013-02-13 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Någonstans mellan en tredjedel och en fjärdedel av nordkoreanerna är kroniskt undernärda. Merparten har inte ens tillgång vitt ris, utan de får i stället hålla tillgodo på en blaskig soppa gjord på majsstärkelse. I det läget genomförde det kommunistiska Nordkorea i går sitt tredje kärnvapenprov.

Regimens prioritering kan tyckas svårförklarlig. John Rydqvist, förste forskare och Koreaexpert vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), berättar dock för TT finns att det kan finnas tre skäl till varför Nordkorea genomförde en provsprängning.

För det första vill Pyongyang genom utpressning säkra fortsatt humanitärt bistånd. Enligt Rydkvist har Nordkorea efter varje tidigare provsprängning tagit ett halvt steg tillbaka och därigenom fått löften om ekonomisk hjälp från omvärlden.

Det andra skälet är att Nordkoreas konventionella försvar är hopplöst omodernt och att landet därför anser sig behöva kärnvapen för att kunna fortsätta att skrämmas.

"Man behöver, anser man i Pyongyang, kärnvapen som ett sista avskräckningsvapen. Från att ha varit högteknologisk frontlinje, har kärnvapen gått till att vara ett fattigmansvapen", sa John Rydqvist till TT.

För det tredje vill den nya ledningen, med Kim Jong-Un i spetsen, demonstrera sin maktposition. Det har gått ett år sedan "den store efterträdaren" tillträdde. Många generaler har på kort tid hunnit bytas ut. Provsprängningen kan ha varit en metod för Kim Jong-Un att försäkra sig om att han har den inflytelserika militären på sin sida.

Omvärldens dom mot den nordkoreanska provsprängningen föll snabbt och den var mycket hård. Säkerhetsrådet blixtinkallades. Kina hotade att dra in biståndet. Japan övervägde egna sanktioner.

"Kärnvapenprovet är ett hot för såväl USA som för hela världens stabilitet", uppgav USA:s president Barack Obama under tisdagen.

Nordkorea är en extremt sluten stat som förtrycker sin egen befolkning och hotar sina grannländer. Ett Nordkorea med kärnvapen, dessutom med förmåga att hota USA, är givetvis en säkerhetspolitisk mardröm för Obama.

Men vad gör han för att bidra till stabiliteten? Till synes inte mycket. USA nedrustar.

Dagen innan Nordkoreas kärnvapenprov hade Obama i sitt tal till nationen föreslagit en drastisk nedrustning av amerikanska kärnvapen. Dessförinnan har USA redan beslutat om försvarsbesparingar om cirka 500 miljarder dollar under den kommande tioårsperioden.

Att Pentagon tvingas spara är i sig inte särskilt konstigt. Den amerikanska statsskulden är enorm och försvaret utgör den näst största federala utgiftsposten i USA.

Folkopinionen på hemmaplan är dessutom ordentligt krigstrött. Afghanistankriget, som startades efter 11 september-attackerna 2001, är USA:s längsta krig någonsin. Det har kostat massor, både i pengar, människoliv och politisk splittring.

USA har tydligt signalerat att man med nytillträdde utrikesminister John Kerry kommer att använda dialog som sitt främsta vapen. Men om dialog inte hjälper ..?

De nya säkerhetspolitiska prioriteringarna i Washington påverkar omvärlden. Man sparar pengar. Men världen blir mer osäker.