Ledare: Tala klarspråk om skatterna

AVDRAG ÅT ALLA. Alliansen borde börja skissa på en större skattereform.

AVDRAG ÅT ALLA. Alliansen borde börja skissa på en större skattereform.

Foto: Christine Olsson/Scanpix

Politik2011-09-07 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Det blev inga sänkta skatter för pensionärerna. Inte den här gången i alla fall. Liksom det femte jobbskatteavdraget sköts löftet, eller "reformambitionen" som det heter på nyspråk, om sänkt skatt för pensionärer på framtiden.

Beskedet från statsminister Fredrik Reinfeldt och socialminister Göran Hägglund var att skattesänkningen kommer först 2013 eller 2014, om ekonomin så tillåter.

Reaktionerna från de olika seniororganisationerna har varit starka. Av lättförståeliga skäl. En utjämning av skattesatserna hade väl knappast stjälpt statsbudgeten? Kompensationen till pensionärerna, ett byråkratiskt bostadsbidrag, övertygar inte heller. Särskilt inte om regeringen vill fortsätta att hävda arbetslinjen framför bidragslinjen.

Det finns ändå anledning att påpeka att pensionärerna inte har fått någon "höjd pensionärsskatt" under alliansens ledning, vilket är en vanlig missuppfattning.

Samtidigt som de som arbetar har fått fyra jobbskattevdrag har pensionärerna fått tre skattesänkningar sedan 2006. Det har regeringen dessvärre inte alls lyckats kommunicera. Enligt en Sifo-mätning tror nämligen 26 procent av pensionärerna att de fått höjd skatt medan 24 procent tror att de fått sänkt skatt!

Att det äntligen verkar finnas en stark och folklig opinion för lägre skatter är dock glädjande. Mot bakgrund att Sverige i dag har världens näst högsta skatter är det underligt att skattetrycket inte debatteras mer.

Stat, kommuner och landsting tar årligen in 1.500 miljarder i skatter och för de flesta hushåll är skatterna den största
utgiften. Ökad transparens i skattesystemet skulle tillsammans med en utjämning av de komplicerade skatteskalorna ge en bättre diskussion om skatterna och deras påverkan på ekonomin.

Det finns tyvärr en allför spridd missuppfattning om att skattepengarna tillhör finansministern och inte medborgarna. "Så mycket mer får du av Borg i dag" sa till exempel en Expressen-löpsedel i våras.

Bäst vore naturligtvis om hela skattetrycket sänktes - för arbetande, arbetslösa och pensionärer.

Förhoppningsvis kan Eva-Lena Ahlqvists bok Klarspråk om skatter (SNS Förlag) bidra till en fördjupad skattedebatt som ser igenom populistiska utspel om "ungdomsskatt" och "pensionärsskatt".

I en TV-intervju med Erik Fichtelius berättar Eva-Lena Ahlqvist, som till vardags är chef för ledarredaktionen på
Dagens Industri, varför hon skrivit boken.

"Först och främst för att jag blev arg på skattedebatten. Tomas Östros pratade om pensionärsskatt och Anders Borg pratade om något annat och aldrig bemötte de varandras argument".

Ahlqvist är kritisk till att debatten så ofta handlar om enskilda symbolskatter i stället för att beröra de stora systemfrågorna.

"Ordet pensionärsskatt blev jag arg på när det uppstod, för att det finns ingen pensionärsskatt. Man kan inte kalla ett förvärvsavdrag för de som arbetar för en straffskatt på pensionärer", säger Eva-Lena Ahlqvist.

Programmet heter En bok, en författare och hittas på UR Play. Se det!