Ledare: Ta ungdomar på allvar

MÖTE MED VERKLIGHETEN. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M), på besök i Luleå, träffade unga som vill ha jobb.

MÖTE MED VERKLIGHETEN. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M), på besök i Luleå, träffade unga som vill ha jobb.

Foto: ANDREAS WÄLITALO

Politik2010-04-15 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Regeringen Persson trixade gärna lite för att hyfsa arbetslöshetssiffrorna. Heltidsstuderande som egentligen ville jobba räknades inte som arbetslösa i Sverige, trots att de gjorde det i övriga EU. Svensk arbetslöshet framstod i jämförelse som lägre än den faktiskt var. Borgerligheten kritiserade detta och praxis ändrades 2007 efter Alliansens maktövertagande. Sedan dess har regeringen ändrat sig. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) tycker nu att statistiken är missvisande. När statsminister Fredrik Reinfeldt (M) besökte Luleå i onsdags, försökte även han tona ned den skrämmande höga listplacering Sverige intar bland EU-länderna i grenen hög ungdomsarbetslöshet. Många unga heltidsstuderande registreras som arbetslösa trots att de inte upplever sig själva som det, sade statsministern. Det här sättet att vrida och vända på siffrorna framstår som beräknande, och cyniskt. "Att försöka avdramatisera ungdomsarbetslösheten är möjligen bra för regeringen, men utomordentligt skadligt för svenska ungdomar och svensk ekonomi i stort", skrev Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström för ett tag sedan i en träffande kommentar. Statistiska mätmetoder och jämförelser har sina brister, men statistiken är åtminstone mer jämförbar nu än vad den var förut, och det är bra. Denna statistik talar tyvärr sitt tydliga språk: Ungdomsarbetslösheten i Sverige tillhörde 2009 den högsta inom EU; över 25 procent enligt EU:s statistikbyrå Eurostat. Moderaterna har också erkänt att Sveriges arbetsmarknadsmodell tenderar att försvåra för unga att ta sig in. De riktade sänkningar av arbetsgivaravgiften för unga som regeringen genomfört, är en följd av den slutsatsen. Lägre kostnader för att anställa leder till fler anställningar. För att kunna få ett jobb krävs emellertid också att man har rätt kompetens. Regeringens arbete med att rusta upp skolan är här en viktig insats som
långsiktigt förbättrar ungas möjligheter att hitta arbete. Det finns fler idéer att ta i beaktande. Under sitt samtal med unga praktikanter på en Coop-butik i Luleå sade Fredrik Reinfeldt lite sådär i förbifarten att "det finns de som hävdar att man måste luckra upp arbetsrätten" (vilket statsministern inte vill). Till dessa "de" hör dock bland andra vice statsminister Maud Olofsson (C), så den frågan kan Fredrik Reinfeldt inte bara vifta undan. När Moderaternas idéer för att bekämpa ungdomsarbetslöshet börjar ta slut är det dessutom bra att "de" finns. Annat viktigt är att unga, innan de väljer studieinriktning, får god information om den tuffa verklighet som kan vänta efter examen för de som söker sig till vissa branscher; och att alla får lära sig att skriva ordentliga jobbansökningar. Det går faktiskt att själv påverka risken att hamna i arbetslöshet.