Ledare: Sverige fortsätter framåt

HÅRT ARBETE. Regeringen fortsätter arbetet med att reformera Sverige.

HÅRT ARBETE. Regeringen fortsätter arbetet med att reformera Sverige.

Foto: ADAM IHSE/Scanpix

Politik2011-01-03 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Det ser utan tvivel ljust ut för Sverige de närmaste åren. Alliansregeringen fortsätter oförtrutet sitt arbete med att bit för bit förbättra det svenska systemet, till synes helt omedveten om att kritikerna menar att Alliansen numer är reducerad till en ambitionslös förvaltningsministär. Tack och lov för det.

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) flaggade nyligen för att det kan bli aktuellt att tvinga kommunerna att införa valfrihetssystemet inom äldrevården. Beslut bör fattas så nära individen som det är effektivt möjligt och många beslut kan vi mycket väl fatta själva. Varje steg som tas för att föra över makt från politiker till medborgarna är, om uttrycket tillåts, lovvärt.

I takt med att statens finanser ser allt bättre ut kan även skatterna komma att sänkas ytterligare. Det är fortfarande välbehövligt. Bolagsskatterna i Sverige är ännu alldeles för höga och tjänar enbart till att bromsa tillväxten. En kommitté är tillsatt för att se över vad som behöver göras för att fler bolag ska startas i samt lockas till Sverige. Möjligen är det den något osäkra tillvaron i riksdagen som gör att regeringen vill ha extra mycket på fötterna.

På näringsdepartementet fortsätter Maud Olofsson (C) det ständiga arbetet med att minska regelbördan för svenska företag. Även det är en viktig del i arbetet att få fler företag i Sverige. Den byråkratiska övning som krävs i dag är på inget sätt gynnande för varken företagen eller landet i övrigt. Det är svårt nog ändå att få ett företag att gå runt. Att som småföretagare behöva lägga ner en stor del av sin tid på att fylla i papper för allehanda myndigheter gör ingenting lättare.

I en intervju med tidningen Expressen nyligen flaggade statsministern dessutom för att nästa steg i jobbskatteavdraget ständigt närmar sig ett förverkligande. Det behövs verkligen. Fortfarande är det många människor i Sverige som arbetar för fullt, men som trots det inte har några pengar kvar i slutet av månaden. Var tionde hushåll har inga sparade medel överhuvudtaget.

Att arbeta ska innebära att man kan ta hand om sig själv, både för stunden och för framtiden. Om en heltidsarbetande person inte kan lägga undan pengar för att trygga sin egen framtid är det något som är fel. Det är väldigt glädjande att regeringen fokuserar även på dessa delar av välfärden, trots högljudda protester från de mindre verklighetsförankrade delarna av riksdagen.

Under det kommande året kommer dessutom ett massivt reformprogram för den svenska skolan att sjösättas. Det är en skola som har tagit in vatten under åtminstone tjugo år så det är onekligen på tiden. På agendan står tidigare betyg, bättre uppföljning, färre flumutbildningar och ett välbehövligt fokus på kunskap. Fascinerande att det kan vara så kontroversiellt att fokusera på kunskap i skolan.

Det finns med andra ord all anledning att se positivt på utvecklingen i vårt nordliga konungarike.