Norrbotten går bra nu, bäst i Norrland till och med, om man ska tro Norrlandsfondens senaste barometer.
En grundförutsättning för att den gynnsamma utvecklingen ska fortsätta att är att den exportberoende basindustrin kan transportera sina produkter. Norrbotten är ingen isolerad ö i Ishavet, men det är trots allt en bra bit till de stora marknaderna.
Nu hotas Norrbottens trä- och stålindustrier av EU:s nya svaveldirektiv. Sjöfartskostnaderna i norra Europa riskerar nämligen att stiga med tiotals procent när EU-kommissionens svaveldirektiv träder i kraft 2015.
I dag är den högsta tillåtna svavelhalten för marint bränsle i Östersjön 1 viktprocent. Med de nya reglerna ska gränsen sänkas till 0,1 procent.
Ambitionen att minska svavelhalten i fartygsbränslet är naturligtvis god. Både miljön och hälsan vinner på miljövänligare transporter. Men är oändliga lastbilskaravaner längs E4:an verkligen ett bättre alternativ?
Regeringen, som tidigare varit splittrad i frågan, har nyligen bestämt sig för att stödja direktivet. Det är illavarslande.
Direktivet slår nämligen särskilt hårt mot svensk exportindustri. I övriga världen, inklusive delar av EU, kommer gränsvärden upp till 3,6 viktprocent att tillåtas fram till 2020.
Varför måste Sverige alltid vara EU:s Bror Duktig?
Enligt Sjöfartverkets beräkningar kommer direktivet att leda till direkta merkostnader om 28 miljarder kronor. Och det är industrierna som kommer att få betala. Den svenska basindustrin räknar med att tranportkostnaderna kommer att öka med så mycket som 40 procent. Det vore konstigt om det inte påverkade sysselsättningen.
Sundsvalls kommunalråd Magnus Sjödin (M) går på SvD Brännpunkt den 9 november till angrepp mot sina allianskamrater som stödjer direktivet. Han anklagar regeringen för att ägna sig åt miljöpopulism.
"Jag hade haft större förståelse för beslutet om det hade gått att lägga över transporterna på järnväg, men kapaciteten på Ostkustbanan är helt enkelt otillräcklig och klarar inte av en ökad belastning. När de nya svavelnivåerna införs 2015 visar en statlig utredning att cirka tio procent av alla sjötransporter i stället kommer att föras över på landsväg. Det låter kanske inte så dramatiskt, men med SCA som exempel skulle det innebära en 50-procentig ökning av antalet långtradare på E4 till och från Sundsvall".
Enligt Magnus Sjödin kommer de nya reglerna innebära fördyringar på bortåt 230 miljoner kronor årligen bara för SCA:s industrier i Sundsvallsregionen. Som högste representant för den första borgerligt styrda majoriteten i stadshuset någonsin känner han sig besviken.
"... med den här typen av regeringsbeslut riskerar man att slå undan benen för våra tillväxtambitioner. Gör om och gör rätt, alliansregeringen. Det här är ett miljöpopulistiskt beslut som kommer att få betydligt allvarligare konsekvenser än vad ni uppenbarligen kan föreställa er!"
Kommunikationerna till Sundsvall är ändå väsentligt bättre än till och från Norrbotten. Hit upp går ju som bekant inte ens någon kustjärnväg.