Ledare: Svår belastning

Foto: Maja Suslin / SCANPIX

Politik2009-07-24 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Arbetslösheten fortsätter att stiga. På ett år har arbetslösheten ökat med bortemot två procentenheter och uppgår nu totalt till 503.000 öppet arbetslösa (416.000 i juni förra året). Allt enligt den senaste statistiken från Statistiska Centralbyrån, SCB. Långtidsarbetslösheten ökar också. 115.000 personer har varit utan arbete i mer än sex månader. Det är en ökning med 40.000 personer på ett år. Men den absolut mest tragiska läsningen i SCB:s rapport är ungdomsarbetslösheten. Nästan 30 procent av ungdomarna mellan 15 och 24 år går utan arbete. Den svenska ungdomsarbetslösheten är den högsta i Europa. Samtidigt strömmar nya resultat från svenska storföretag in. Det är ingen
enhetlig bild som visas upp. På förlustsidan finns Volvo PV, Scania, Stora Enso. Överraskande goda resultat visar ABB, SCA, Kinnevik och Skanska upp. Vad ska man dra för slutsatser av detta? Att det är tillverkningsindustrin som i den ekonomiska krisen haft det mest tufft råder ingen tvekan om, och i den krisen har männen råkat mest illa ut. Av företagen tycks bilindustrin må mest illa för närvarande. Men går det att utläsa något från de goda siffror som trots allt finns hos några av företagen? Förvisso gör det det. Analytikerna har överraskats av bättre resultat än väntat av ABB och Kinnevik och betydligt bättre av SCA. Det finns också andra tecken på att en vändning kan vara på gång. Bostadsbyggandet ökar igen och Skanska som är en stor aktör på marknaden gör en utomordentlig vinst på 1,6 miljarder kronor för andra kvartalet i år. Men detta innebär naturligtvis inte att arbetslösheten nu plötsligt ska plana ut eller minska. Vi får nog se en ytterligare försämring innan det blir bättre igen. Inom den offentliga sektorn kommer vi att få se en hel del uppsägningar under de kommande månaderna. Arbetslösheten kommer att bli en svår belastning för regeringen under nästa år, som ju också är ett valår. Det är ju inte regeringens fel att världen har en ekonomisk kris, men det är regeringen som får ta ansvaret för den. Men lite större ödmjukhet inför problemet skulle kanske inte skada. Ibland känns det som ett mantra när arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin talar om arbetslinjen. Vad hjälper det den arbetslöse som inte har ett enda arbete att söka?