Säga vad man vill om amerikanerna och deras konstiga sporter. Men de vet i alla fall hur man ordnar en ordentlig fest.
Inramningen till Super Bowl med nationalsången, fyrverkerier, konfetti, stridsflygplan och pausunderhållning med Madonna kändes nästan större än själva matchen.
Jag vet inte hur många av er som gjorde samma sak. Men själv satt jag faktiskt uppe hela natten till måndag och såg spektaklet. Trots att spelet stundtals var både jämt, hårt och spännande var matchen mellan New England Patriots och New York Giants inte mycket att hurra för.
Det storartade idrottsögonblicket som till sist avgjorde Super Bowl inträffade när en Giants-spelare av misstag råkade sätta sig ner på baken på fel sida om en linje. Wow!
New England Patriots må ha förlorat matchen. Men de verkliga förlorarna är invånarna i Indianapolis-området.
Arenan som matchen spelades på, Lucas Oil Stadium, kostade svindlande 720 miljoner dollar att bygga. Av dessa betalade fotbollslaget Indianapolis Colts 100 miljoner. Resten stod invånarna i staden och delstaten för, till stor del genom höjd skatt på mat och dryck.
Det gick till som det brukade när det byggs nya arenor i Nordamerika. Laget satte press på politikerna genom att år efter år hota att flytta om inte staden byggde en ny arena.
2004 beslutade Indianapolis att till sist falla för påtryckningarna. Bygget var förstås också ett led i många försök att förbättra stadens image, Indianapolis som i folkmun går under namnet "Naptown" eller "India-No-Place". Och redan från början var målet att arrangera Super Bowl, som den dåvarande borgmästaren kal-
lade "kronjuvelen i sportvärlden".
Det är inte konstigt att Lucas Oil Stadium blev dyr. Arenan, där Colts varje år spelar åtta hemmamatcher i grundserien, har en publikkapacitet på 70.000, ett avtagbart tak, 137 lyxiga viploger, sju omklädningsrum och tusen platt-tv-skrämar.
I utredningarna som föregick bygget sades det att Lucas Oil Stadium skulle bidra med 2,25 miljarder dollar i ekonomiskt tillskott till staden och skapa 4.900 tillfälliga byggjobb och 4.200 permanenta jobb.
Var alla jobb och intäkter blev av vet ingen. Arenan har verkligen inte betalt sig. Inte på något sätt.
Och det gör inte heller Super Bowl. Marion County (där Indianapolis ligger) uppskattar utgifterna till 8 miljoner dollar och inkomsterna till 7,2 miljoner dollar.
Det finns förstås bättre mycket sätt att spendera skattepengarna. Enligt forskaren Robert Baade vid Heartland Institute, som granskat 48 städer som byggt nya arenor under en 30-årsperiod, finns det inga belägg för att stora sportarenor skulle gynna ekonomin.
Undersökning efter undersökning visar samma sak. Stora evenemang som Super Bowl och OS inte alls genererar särskilt mycket till sina värdstäder.
Något att tänka på i Sverige där både arenor och kommunala evenemangsbolag just nu växer som svampar ur marken.