Ledare: Stukat förtroende

TUFF VÄG TILLBAKA. Juholt har tappat alll trovärdighet.

TUFF VÄG TILLBAKA. Juholt har tappat alll trovärdighet.

Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Politik2011-10-11 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Redan innan bidragsaffären hade Håkan Juholt sämre förtroendesiffror än Mona Sahlin. Det kan visserligen vända snabbt. Men i dag är det svårt att se hur Juholts trovärdighet ska kunna repareras efter det här nederlaget.

Att inte ha koll på reglerna är mänskligt. Men hur kunde Håkan Juholt tycka att det var rimligt att skattebetalarna skulle stå för hans sambos hyra? Och vad säger det egentligen om honom?

Socialdemokraterna har en hel del att fundera över.

Aftonbladets partikällor hävdar dessutom att Juholt varnats om regelöverträdelserna redan 2009, medan Juholt menar att han fick veta det av riksdagsförvaltningen i augusti. Trots detta ansökte Juholt om fullt hyresbidrag även i september ...

Håkan Juholt var redan från början en partiledarkandidat med brister. Medan andra partikamrater styrt landet hade han mest sysslat med försvarsfrågor och andra smalare politikområden. Hans största tillgång var att han var vältalig och dessutom helt okänd för en bredare publik.

Visst, Fredrik Reinfeldt var också en doldis när han tillträdde, men han fick i alla fall partiet med sig på sin förändringsresa. Med budgetgrälet som förra veckan nådde ut i offentligheten blev det tydligt att Juholt inte har något tydligt mandat att driva sin politik. Skyttegravskriget mellan de båda S-falangerna verkar ha tagit fart efter en kortare vapenvila.

Inte förbättrades läget av att Juholt och Ohly vägrade delta i söndagens partiledardebatt i SVT.

"Vi är beredda att ta debatter med alla riksdagspartier. Men det ska ske på schyssta villkor och inte med den dramaturgi och scenografi som regeringen vill ha" sa Vänsterpartiets presschef Ted Bergdahl.

Nu tror jag inte att särskilt många skulle få för sig att det var en debatt mellan två samlade regeringsalternativ, vilket Socialdemokraterna och Vänsterpartiet fruktade. Så dumma är inte tittarna.

Däremot tycker jag att politikerna en gång för alla kan lägga ner de barnsliga försöken att till varje pris kleta ner sin motståndare med Sverigedemokraterna. Det gäller bägge blocken.

Utan Juholt blev det tyvärr inte mycket till partiledardebatt i Agenda-studion. Alliansen höll ställningarna. Om det var någon som vann på att Juholt och Ohlys lämnade walk over så var det Miljöpartiets språkrör Åsa Romson. Det var hon som agerade opposition.

Socialdemokraterna bör känna oro. I vissa storstadsstadsdelar har Miljöpartiet redan gått förbi Socialdemokraterna. I andra är man på god väg. I Stockholm fick Miljöpartiet 13,8 procent av rösterna i det senaste riksdagsvalet (distrikt Södermalm-Enskede 16,8 procent). I Lund noterade man 12,9 procent, i Uppsala 12 procent och i Peter Erikssons hemstad Kalix 16,6 procent.

Forsätter det så här kan Socialdemokraterna mycket väl bli det näst största oppositionspartiet 2014.