Ledare: Strejken som delar LO

Thowaldsson. Transportstrejken är som kryptonit för Stålmannen.Foto: JANERIK HENRIKSSON

Thowaldsson. Transportstrejken är som kryptonit för Stålmannen.Foto: JANERIK HENRIKSSON

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Politik2013-04-19 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Håller strejk på att bli den svenska modellen, frågade jag i en ledare den 1 mars.

Mycket pekar tyvärr mot det. Avtalsrörelsen blir bara mer och mer infekterad. Bara under våren har Elektrikerna, Målarna, Byggnads och Kommunal varslat om strejk. Senaste fackförbundet som varslat är Transport.

Återigen är det osämjan inom LO, snarare än mellan fack och arbetsgivare, som lett till en konflikt på arbetsmarknaden. Vad konflikten handlar om i praktiken är vilket fackförbund som ska få lov att träffa det första avtalet med arbetsgivarna, som tjänar som riktmärke för den övriga avtalsrörelsen.

Det är en helt onödig konflikt. Modellen där den internationellt konkurrensutsatta industrin sätter "märket" har inte bara varit bra för samhällsekonomin. Den har också gynnat de andra LO-förbunden med höga reallöneökningar som följd.

Transport reserverade sig dock häromveckan när LO beslutade att anta industrins löneökningar som norm. "Nu gjorde industrifacken upp om ett avtal som ligger långt från det vi enades om att kämpa för. Då ser jag inget skäl till att vi ska tvingas underordna oss den norm, det märke, som sedan blir som en tvångströja för förbund efter förbund", sade Transportbasen Lars Lindgren till den egna tidningen Transportarbetaren.

Transport är alltså berett att offra sina egna medlemmar och andras för att säkra sin egen makt i LO-hierarkin.

Det är aldrig bra med strejker. De sänker förtroendet för hela branscher. De slår vitt och brett över hela samhället. En mer destruktiv stridsåtgärd än den Transport varslat om är dock svår att tänka sig. När de anställda vid 24 av landets större lastbilsterminaler går ut i strejk drabbar det många andra än de egna arbetsgivarna. Bryter strejken ut onsdagen den 24 april kommer snart butikshyllorna på Coop och Ica att gapa tomma, vilket Andreas Spinnell på Ica Maxi i Luleå vittnade om i gårdagens Kuriren.

Transports agerande har förståeligt nog retat upp andra delar av LO. IF Metalls ordförande Anders Ferbe förklarade i onsdags i en kommentar till TT vad han tycker om Transports strejkvarsel.

"Jag är djupt orolig över vad som händer på den sidan."

"Jag är oroad över hur förhandlingarna har förts så här långt och den här typen av varsel, vilka effekter och konsekvenser det riskerar få på industrin där vi själva har träffat ett långsiktigt avtal", fortsatte Ferbe.

IF Metalls ordförande anser att Transport borde ha informerat LO-styrelsen eftersom dess strejk får så stora effekter på övriga förbund.

"Det hade varit rimligt", sa han till TT.

Det ska bli mycket intressant att se hur Stefan Löfven och Karl-Petter Thorwaldsson hanterar den avgrundsdjupa sprickan som håller på att dela arbetarrörelsens fackliga gren.

När tidigare metallbasen Thorwaldsson valdes till LO:s ordförande strax efter att förre metallaren Löfven blivit partiledare för Socialdemokraterna skojades det allmänt om att arbetarrörelsen övertagits av "stålmännen".

Nu är det upp till bevis. Konflikten är ren kryptonit.