"2011 är ett viktigt år om det ska gå att hitta en lösning där hela landet bildar regioner till nästa val", anser organisationen Sveriges Kommuner och Landsting, och anordnar en rad seminarier på regiontemat under våren.
Och visst ser 2011 ut att bli viktigt, men snarare som året då storslagna regiondrömmar slutligen föll samman.
De fyra nordligaste länen tillsammans i en enda region var vad många regionivrare i norr hoppades på. Men Jämtland siktade i stället mot en mittenregion, och delar av Västernorrland; Sundsvall och Ånge, hade samma inställning. Föreningen Norrstyrelsen, där de aktuella länen samarbetar i regionfrågan, och som leds av Norrbottens landstingsråd Kent Ögren (S), lanserade därför ett annat storregion-alternativ bestående av Norrbotten, Västerbotten och återstående delar av Västernorrland.
Norrstyrelsens regionansökan godtogs emellertid inte utan skickades på vidare utredning. En statlig utredare gavs uppgiften att se över förutsättningarna för regionbildningar igen fram till 2012, vilket fick organisationen Sveriges Kommuner och Landsting att mana till skyndsam aktivitet för att möjligheten till inflytande i frågan inte skulle gå lokala och regionala aktörer förbi.
Sedan dess har entusiasmen för regionprojektet i norr i stället mattats.
I Västerbotten gick partierna samman och bestämde sig för att antingen skulle alla fyra länen med eller så fick det vara. En majoritet beslutade att deltagandet i Norrstyrelsen skulle avslutas.
I Jämtland siktar man fortfarande mot mitten. Och i numera borgerligt styrda Sundsvall kan det moderata kommunalrådet även tänka sig att eventuellt bilda region söderut.
Regionfrågan ställer höger-vänster på huvudet. Folkpartiet i Norrbotten vill inte ha en storregion. I Västerbotten föredrar FP en fyrlänslösning.
Socialdemokraterna i Norrbotten vill ha en storregion i någon form, till varje pris. I Västerbotten vill S ha minst fyra län med och i Västernorrland vet S inte riktigt vad de vill.
I Jämtland höjs röster för att länet ska bilda en egen region.
En fortsatt krisande sjukvård gör att västernorrlänningarna idag har viktigare saker att tänka på. Detsamma skulle med fog kunna sägas även om Norrbotten, Västerbotten och Jämtland. Samtliga län dras med problem och har stora utmaningar att vänta vad gäller finansiering och organisation av vad som borde vara landstingens huvudfokus: sjukvården.
Jämtlands avoghet mot fyrlänsalternativet och Västerbottens skeptiska inställning till Norrstyrelsens två- och ett halvt-länsalternativ är inget nytt. Ändå har Kent Ögren ångat på som om alla konflikter och problem gick att lösa med lite mer förhandling.
Senare i vår är det föreningsstämma och då kommer frågan om Norrstyrelsens framtid upp. Blir det nedläggning är risken - eller snarare möjligheten - stor att storregionplanerna också går upp i rök.