Det är sällsynt med amerikanska ministerbesök i Sverige. Ännu mer sällsynt är det att amerikanska ministrar förlägger Sverigevistelserna till Norrbotten.
Våren 2011, då Danmark överlämnade ordförandeskapet i Arktiska rådet till Sverige, reste Hilary Clinton upp till Nuuk på Grönland. Det var första gången sedan bildandet 1996 som USA:s utrikesminister deltog i Arktiska rådets möte.
I maj är det åter dags för utrikesministrarna i de åtta staterna som utgör Arktiska rådet att samlas - den här gången i Kiruna. Ordförandeskapet roterar vartannat år och nu ska Sverige lämna över till Kanada. Förutsatt att krisen inte förvärras i Mellanöstern kan vi nog förvänta oss att USA:s näste utrikesminister John Kerry kommer att dyka upp.
Temperaturen stiger nämligen betänkligt i norr. På Grönland har det sedan 1951 blivit 1,5 grader varmare, jämfört med 0,7 grader i hela världen. Inte sedan mätningarna av istäcket började 1979 hade det under sommaren varit så litet som det var i augusti 2012. Forskare pekar nu på att Arktis kan vara HELT isfritt om somrarna inom 30 år.
Det ekonomiska klimatet blir i takt med att isen smälter också allt hetare. Nuturresurser görs mer lättillgängliga. Nya transportleder öppnas.
Enligt geologisk expertis förväntas Arktis innehålla 30 procent av alla "ännu oupptäckta" gasfyndigheter. Oljetillgångarna i regionen uppskattas motsvara 13 procent av den totala oljereserven i världen. Det är fortfarande svårt att utvinna gas och olja i Arktiska vatten. Men transportvolymerna på Nordostpassagen översteg i slutet av oktober 2012 en miljon ton, nytt rekord, meddelade Rysslands transportministerium i triumf. I december gick för första gången ett fartyg med norsk flytande naturgas, LNG, genom hela Nordostpassagen.
Möjligheterna är stora om de förvaltas på rätt sätt. Tyvärr riskerar dock också den politiska temperaturen att hetta till.
Hittills fungerar samexistensen i Arktis fredligt, trots ett antal överlappande territorialanspråk. Men det pågår en militär upprustning, framförallt från rysk sida. Den danska underrättelsetjänsten bedömer att det är sannolikt att det uppstår mindre militära sammanstötningar i Arktis innan 2020, rapporterade flera medier i september.
USA har tydligt deklarerat att man planerar att ta de arktiska frågorna på större allvar än tidigare. Den amerikanske ambassadören i Sverige, Mark Brzezinski, uttryckte i somras i en debattartikel i Svenska Dagbladet att USA vill följa Sveriges exempel och arbeta för ökat miljöskydd och att stärka det Arktiska rådets roll.
Goda nyheter. Det är viktigt att staterna arbetar tillsammans och inte var för sig. Ännu bättre vore det dock om USA, som sista stat i Arktis, ratificerade FN:s havsrättskonvention UNCLOS, som fastslår sjögränser och lagar i ett enda avtal. USA:s anslutning till konventionen brukar både av miljöorganisationer och gas- och oljeindustrin framhållas som en garant för en framgångsrik och säker utveckling av Arktis.
USA:s utrikespolitik är helt central för vilket Arktis vi får i framtiden. Och visst vore det häftigt med utrikesministern för världens enda supermakt i Kiruna?