Ledare: Sten eller bok viktigast?

UTANFÖR. Det är varje individs skyldighet att ta ansvar för sitt eget liv. Det kan bland annat ske genom studier.

UTANFÖR. Det är varje individs skyldighet att ta ansvar för sitt eget liv. Det kan bland annat ske genom studier.

Foto: Claus Gertsen/Scanpix

Politik2013-05-23 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Är det en sten eller en bok som kommer att förändra ditt liv?

Den provocerande frågan ställer samhällsdebattören Alice Teodorescu i en debattartikel i Aftonbladet på onsdagen med anledning av den senaste tidens upplopp i Stockholmsförorter. Hon anser att exempelvis Husbyborna ska känna tacksamhet istället för att kasta stenar mot ett samhälle som generöst tagit emot dem och gett dem en chans till ett bättre liv. Här har de fått en chans att ta tag i sina liv och skapa något eget.

"Sverige är ett av världens mest generösa länder när det kommer till flyktingmottagning. I det relativt sett icke-hierarkiska Sverige kan den som anstränger sig nå hur långt som helst. Genom lika spelregler för alla, oavsett kön eller etnicitet, skapas förutsättningar för den som vill bryta med utanförskap eller socialt arv," skriver Alice Teodorescu och tillägger att "det ställer höga krav på individen".

Inget kommer gratis. Rättigheter ska också följas av skyldigheter oavsett om du är född i Skåne, Norrbotten eller en förort till Stockholm.

Vi talar väldigt lite om individens ansvar i Sverige. Det är väl ett arv från den tid då Socialdemokraterna mer eller mindre enväldigt styrde in landet på en kollektiv väg, där samhället skulle ta hand om alla från vaggan till graven. Folk visste sina rättigheter - men glömde bort att de också hade skyldigheter mot landet som gav dem välstånd och arbete.

Vi talar om utanförskap och i vid mening gäller det alla människor oavsett bakgrund inte känner sig ha en plats i det samhälle de satts att leva och bo i. Ordet har fått en stark kantring och beskriver i princip bara invandrare numera. Invandrare, oavsett om de lever i eller utanför samhället, har fått stämpeln att de lever i ett utanförskap. Det marginaliserar dem till fullo och späder på ett hat mot samhället.

Och vissa tidningar hänger på den här trenden för att utmåla ett samhälle i förfall. Aftonbladet (oberoende) politiserar det som händer i Husby och andra förorter i Stockholm, men förtränger intensivt att betongförorterna har sitt ursprung i det då socialdemokratiskt styrda Stockholm. Man förtränger att i Malmö och Göteborg, där liknande händelser ägt rum liknande de som sker i Stockholm, styrs kommunerna av en röd-grön koalition. Nu heter det på ledarplats i Aftonbladet: "Högern gör sig dum om Husby".

Aftonbladet vet att det har satsats enormt mycket pengar i Stockholmsförorterna. Järvalyftet, som pågått sedan 2007, är dessutom ett samarbete över blockgränserna. Det är ett långsiktigt program med både hårda och mjuka insatser - i form av bostäder, mötesplatser, sociala reformer med mera.

"När skatterna sänkts betalas det genom ett svagare samhälle och räkningen har skickat till områden som just Husby" skriver Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg.

Aftonbladet blandar päron och äpplen för att det ska passa in i tidningens argumentation. Stockholmskommunerna har inte sänkt några skatter, det har däremot staten gjort. Men det är kommunerna som har ansvaret för det som händer i en kommun. Och förorterna har fått mycket pengar för att bland annat komma åt det som går under beteckningen utanförskap.

Tidningen tycker det är betänkligt att det var integrationsminister Erik Ullenhag (FP) som först fick ta tag i upploppen. "De vill framställa Husby som en fråga om integration ..." skriver Aftonbladet indignerat. Men ska inte invandrarna integreras i det svenska samhället? Ska de inte bli en del av vårt samhälle? Eller ska de leva vidare i utanförskap?

Det är dessutom varje individs skyldighet att inse att det är den egna insatsen som gör skillnad.