Ledare: Städa bland skatterna

STÄDA UPP! Skatter ska vara tydliga och rättfärdiga.

STÄDA UPP! Skatter ska vara tydliga och rättfärdiga.

Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Politik2012-03-13 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

"Det är hög tid för en genomgripande översyn av den svenska beskattningen. De senaste 20 årens förändringar har urholkat principerna för den stora skattereformen."

LO:s Ola Pettersson och Sacos Gunnar Wetterberg gör gemensam sak på DN Debatt (11/3) och kräver en ny skattereform.

"För att göra framsteg så kommer helhetsgrepp att bli nödvändiga. De senaste 20 årens många avsteg från den stora skattereformen har lett fram till något som blivit ohållbart. Den ena regeringen efter den andra har försökt lösa många olika delproblem, men vad som varit politiskt opportunt har lett till ett ineffektivt skattesystem som kommer att ha svårt att klara framtidens utmaningar, i form av en åldrande befolkning och internationell skattekonkurrens", skriver Pettersson och Wetterberg.

Det är onekligen på tiden att man börjar utreda hur systemet kan anpassas till dagens verklighet. 1991, genom vad som kommit att kallas för "århundradets skattereform" gjordes Sveriges skattesystem senast om från grunden.

Avdragsmöjligheterna, som tidigare varit oändliga, begränsades samtidigt som skattesatserna sänktes. Målet var ett lättytt, effektivt och jämlikt skattesystem. Det skapades efter en uppgörelse mellan Socialdemokraterna och Folkpartiet.

Problemet är att reformen skapades för ett annat samhälle än det vi lever i 2012. Den globala konkurrensen har ökat. Tjänsteexporten ökar numer snabbare än varuexporten. Vi är med i EU.

Det har hittills gjorts över 500 avsteg från skattereformen från 1991. Och oordningen på bara växer. Vi har differentierade skattesatser. Särregler. Och likvärdiga produkter och tjänster beskattas olika från år till år. Kryphålen är oändliga.

Att beskatta jobb och företagande så hårt som i dag är kontraproduktivt.

När man studerar momsområdet är skattesystemet särskilt konstigt. Inte sällan drabbar det små aktörer.

Ekoturismföreningen gjorde till exempel häromåret en kartläggning av momsskillnader som missgynnar småskalig natur- och kulturturism, till förmån för traditionell semesterindustri. Guidade rundturer med buss och båt har en momssats på 6 procent. När det gäller guidade runturer till fots eller med kajak är momssatsen i stället 25 procent!

Det finns bra inslag i LO:s och Sacos förslag på ny skattereform, som lägre skatt på arbete. Men det finns också riktigt dåliga. Ola Pettersson och Gunnar Wetterberg skriver att man vill införa högre skatter på arv, gåvor och kapital. Dessutom vill man ha en ny, bättre (och högre?) fastighetsskatt.

Man kan verkligen fråga sig hur mycket dessa skatter bidrar till statskassan?

Det är trots allt bra att LO och Saco diskuterar skattereformer. Ett nytt skattesystem utformas knappast i en handvändning, nu kan man bara hoppas att debatten sprider sig. En bred politisk översyn av skattesystemet är nödvändig.