Ledare: Sossarnas nya villospår

Tunnelbanetrubbel. Vad blir kvar till övriga Sverige när S lägger så mycket krut på stockholmarna?Foto: Hasse Holmberg/SCANPIX

Tunnelbanetrubbel. Vad blir kvar till övriga Sverige när S lägger så mycket krut på stockholmarna?Foto: Hasse Holmberg/SCANPIX

Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Politik2011-09-30 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

"Urban tillväxt". Det är ledorden för hörnstenen i Socialdemokraternas nya ekonomiska politik.

Mellan 2012 och 2015 vill Socialdemokraterna investera 18 miljarder kronor i tillväxtskapande åtgärder i Sveriges största städer.

För Socialdemokraterna handlar storstadsfixeringen i första hand om att vinna röster. Förra gången gick man till val på att avskaffa rut-avdraget och höja skatten för medelklassen. Det gick som det gick. I Stockholms län stannade väljarstödet på 22,2 procent. I Stockholms stad på 20,9.

Nu lägger man i stället fram förslag om stora investeringar i storstädernas järnvägssystem, statlig medfinansiering av utbyggnad av Stockholms tunnelbanenät, höghastighetsbanor och ytterligare en fast förbindelse över Öresund.

För att få fart på byggandet kommer man med det märkliga förslaget att plan- och byggfrågor ska flyttas från den kommunala nivån till den regionala. Och trots att Socialdemokraterna tidigare kritiserat bostadsminister Stefan Attefalls förslag för ökad andrahanduthyrning presenterar man själva en liknande lösning med skillnaden att skattelättnader bytts ut mot regeländringar.

Jaha. Hur ska alla storstadssatsningarna finansieras?

Ja, bland annat genom en kilometerskatt på lastbilar som bytt namn till det något tjusigare "vägslitageskatt". Skatten beräknas ge 4 miljarder kronor till staten. Timmerbilar i Norrland ska alltså betala tunnelbanan i Stockholm!

Socialdemokraterna delar upp Sverige i en närande och en tärande del. Håkan Juholt har vid flera tillfällen lovat att den första etappen av Norrbottniabanan ska rymmas i skuggbudgeten. Om det gör det får vi se nästa vecka när budgetmotionen lämnas in. Det är i alla fall tydligt att den inte bedöms vara viktig för storstädernas tillväxt.

Enligt en ny opinionsundersökning från Sifo har endast en femtedel av svenskarna större förtroende för Håkan Juholt som statsminister jämfört med Fredrik Reinfeldt. Medan 59 procent uppger att de har störst förtroende för Reinfeldt får Juholt stöd av 20 procent. Det är en skillnad på 39 procentenheter.

När Sifo i 13 mätningar under perioden 2007-2010 ställde samma fråga om Reinfeldt och Mona Sahlin var statsministerns övertag i genomsnitt 26 procentenheter.

Missnöjet växer. Enligt flera medier ska Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Carina Moberg i ett internt mejl ha hävdat att partiet "har en budgetmotion som inte håller måttet vare sig till form eller innehåll" och krävt en omarbetning. Missnöjet sägs bottna i att Juholt inte satsar tillräckligt mycket på att reparera sjukförsäkringen och sänka pensionärernas skatt samt vill släppa kravet på högre a-kasseersättning och behålla rut-avdraget.

Nästa vecka ska Socialdemokraterna lägga fram sin skuggbudget. Vad den kommer att innehålla är osäkert. Men redan nu kan man konstatera att Håkan Juholts smekmånad är över.