Ledare: Snurrig politik

HÄR RÄDDAS LIV. Systembolaget anser att företaget gör en samhällsinsats.

HÄR RÄDDAS LIV. Systembolaget anser att företaget gör en samhällsinsats.

Foto: LINDA WIKSTRÖM

Politik2009-03-09 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Systembolaget förbättrar sin service. Lördagsöppet och självplock är redan infört. Nu meddelar bolaget i en annonskampanj att nästa steg tagits. På kundtjänsten sitter numera folk som kan svara på vad det rökta ankbröstet ska sköljas ner med och hur en ölprovning går till. För den med riktigt stora behov erbjuds till och med en "personal shopper" som hjälper kunden att orientera i utbudet. Helt gratis! Samtidigt får det inte bli för trevligt. Systembolaget är företaget med det omöjliga uppdraget. Meningen med monopolet är att hålla tillgången och därmed också alkoholkonsumtionen nere. Systembolaget brukar påpeka vilken välgärning man gör med sin utskänkning. Så även här: "Monopolet räddar ungefär 1.600 liv varje år", står det att läsa. Vilket nog får en och annan nykterist att hicka till. Som Systembolaget konstaterar i sina annonser måste man ändå ha nöjda kunder. Håller man inte spritflödet tillräckligt igång kommer svenskarna kanske en dag att säga nej till den restriktiva alkoholpolitiken. Den som känner att det här inte riktigt går ihop har helt rätt. Svensk alkoholpolitik präglas av paradoxer. Alla vet att folkölet är en inkörsport till ungdomsfylleri. Men att dra in folkölsförsäljningen är inte på tapeten, folkölet är för etablerat. Något starkare än så kan vi emellertid inte köpa i butikerna, utan då får vi gå till krogen. Där tillåts alkoholförsäljning, så länge gästerna ser till att konsumera allt på plats. Att häva i sig på den lokala syltan går alltså bra. Däremot inte att köpa en flaska på det lokala gårdsbryggeriet, även om risken för fylleri och slagsmål i toalettkön där är betydligt mindre. Detaljhandelsmonopolet sätter stopp. Man kan bli snurrig i huvudet för mindre. Och någon ändring i just dessa fall blir det inte, var alkoholutredaren Anita Werners besked häromdagen. Däremot föreslår hon förändringar av serveringstillstånden. Dagens regler där inte sushi eller kall vegetarisk mat duger för tillstånd är omoderna och ologiska. Även ett sushihak kan vara av tillräcklig standard för att få servera alkohol, tycker Anita Werner. Där har hon helt rätt. Men kravet på matservering och viss restaurangstandard har ju nu aldrig varit "logiskt" i den bemärkelsen, eftersom huvudsyftet varit att begränsa antalet serveringstillstånd. Det har man lyckats med. Däremot har serveringstillståndet varit svårt att bli av med när en krog väl fått det i sin hand. Fylleslag och bråk har inte varit tillräckligt. Anita Werner föreslår nu tyvärr att sanktionssystemet ska bli ännu slappare. Flera varningar ska ges innan ett tillstånd dras in. I stället bör man göra tvärtom. Skärpa tillsynen och samtidigt låta fler få möjlighet att sälja och servera alkohol. Ansvarstagande garanteras inte av ett stort kök, eller av ett monopol.