Behovet av vård kommer enligt alla prognoser att öka dramatiskt de kommande åren. Den stora gruppen 40-talister blir äldre. Få vill jobba med vård och omsorg. Att anspänningen på välfärdstjänster i vård och omsorg ökar råder det därför ingen tvekan om.
I det läget handlar vänsterns viktigaste politiska prioritering om att undvika att någon ska lyckas berika sig genom att tillhandahålla en god omvårdnad. Det är deras problem. Men den ensidiga fokuseringen på vinster i välfärden ger en oerhört sned bild av privata alternativ i välfärden. Många förbiser att välfärdens företagare både lockar nytt privat kapital till välfärden och utvecklar verksamheterna.
Författaren Håkan Eriksson har i boken Snäll rebell (Samhällsförlaget) undersökt vilka mervärden som välfärdens entreprenörer skapar.
I boken stiftar man bland annat bekanskap med det svenska företaget Tobii Technology. Det är ett företag som med så kallad eye tracking-teknologi utvecklat en ögonstyrningsapparat som går att koppla till datorn via USB.
Tidigare var personer med förlamning eller motoriska handikapp hänvisade till att styra datorer med hjälp av munnen eller med huvudrörelser. Metoder som är långsamma och dessutom ger upphov till smärtor i axlar och nacke.
Med hjälp av en ögonstyrningsapparat kan däremot en person med nämnda funktionsnedsättningar styra en dator, och alla dess funktioner, enbart med ögonen.
En CP-skadad universitetsstudent i Tyskland blev nyligen den första personen utan talförmåga att klara en universitetsexamen. Uppsatserna skrev hon med ögonen.
Det har gått bra för Tobii Technology. Företaget har i dag 350 anställda varav 200 i Sverige. Utveckandet av ögonstyrningsapparaten hade dock aldrig kunnat ske utan riskkapital från Investor – och några pengar hade Investor aldrig satsat om det inte gick att göra vinst i verksamheten.
Entreprenörskap i välfärden behöver dock inte nödvändigtvis innehålla en tekninsk innovation eller någon ny produkt. I boken möter vi också Oscar Lundin, som 18 år gammal såg hur understimulerad hans morfar var på äldreboendet i Växjö, och bestämde sig för att göra generationsmöten till en affärsidé.
Tillsammans med två jämnåriga kamrater bildade han företaget Ung Omsorg som åkte ut till äldreboenden och hjälpte till med vardagssysslor och höll de äldre sällskap. Ung omsorg erbjöd en ny tjänst som tidigare saknats. Företaget har i dag omkring 600 ungdomar anställda och finns representerat över hela Sverige.
Karima Tice gjorde i stället kultur, religion och språk till en affärsidé. Tice, som är född i Somalia, plockade med sig en nyttig lärdom från sina management och businessstudier i USA – "kunden har alltid rätt” – när hon som som kvinna, svart, muslim och undersköterska startade Aman Care i Stockholm.
Resultatet blev ett företag som bedriver vård och omsorg på 46 olika språk och helt efter kundens önskemål. Karima Tice har därefter med samma grundidé startat Asylum Care, som ska hjälpa flyktingar med allt från bostad till arbete.
Snäll rebell är en mycket viktig bok. Med den i bakhuvudet framstår populistiska krav om vinsttopp och kommunala veton i välfärden som ännu mer extrema. Som plakatpolitik är det möjligen effektivt. Men i realiteten kommer slopad vinst att drabba sjuka, äldre och handikappade på ett negativt och mycket påtagligt sätt.