Ledare: Slutparkerat för Saab?

Svårsåld. Snart kör bara Victor Muller Saab.Foto: ADAM IHSE/SCANPIX

Svårsåld. Snart kör bara Victor Muller Saab.Foto: ADAM IHSE/SCANPIX

Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Politik2011-08-01 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

För drygt ett år sedan köpte jag en begagnad Saab. Jag är nöjd med köpet, även om jag hade mina betänkligheter. Bilen är bekväm och pålitlig och turbon underlättar vid omkörningar. Nackdelen är väl att den drar lite för mycket bensin.

Nöjda Saabägare verkar annars vara ett utdöende släkte.

Under en halvtimmeslång promenad i Luleå bestämde jag mig för att räkna bilarna som passerade förbi. Resultat blev tolv Volvo, sex Volkswagen, fem Toyota, fyra Audi, tre Opel, tre BMW, två Mercedes, två Renault, en Ford, en Skoda, en Honda, en Kia och en Saab. En enda Saab.

Undersökningen har förstås klara vetenskapliga brister. Men observationen borde väl i alla fall vara någon slags indikation på att Saab inte längre är någon jättevanlig bil. Inte ens på svenska vägar.

Enligt bilbranschens statistik återfinns Saab 9-3 på 13:e plats och Saab 9-5 först på 70:e plats i den svenska nybilsförsäljningen mellan januari och juni i år. Totalt har drygt 3.000 nya Saab 9-3 och 9-5 sålts i år. Under samma period såldes det nära 11.000 Volvo V70.

Varken Saab, Volvo eller några andra tunga industrier kan leva enbart på den svenska marknaden. Men när inte ens svenskarna vill köpa Saab, vem ska då göra det?

Nej, Saab rullar i en allt brantare utförsbacke och räddningen känns alltmer avlägsen.

Det akuta konkurshotet mot dotterbolaget Saab Tools undanröjdes visserligen förra veckan efter att man kommit överens med underleverantören Swepart Verktyg om en betalningsplan. Men totalt finns 104 krav registrerade hos kronofogden. Och 1.600 tjänstemän har inte fått ut julilönen.

Riksgälden har gett klartecken till den ryske finansmannen Vladimir Antonov som är beredd att gå in med en miljard i bolaget. Men EIB, Europeiska investeringsbanken, säger nej. Oklart på vilka grunder.

Kanske spelar det ingen roll. Lars Holmqvist, vd för Clepa, den europeiska organisationen för underleverantörer till fordonsindustrin, har sagt till TT att han är skeptisk till en fortsättning - med eller utan Antonov.

"Problemet är av den storleken att det inte hjälper om en enskild person går in, hur rik han än är. Det skulle krävas många miljarder. Det är ingen lösning att en Joakim von Anka går in med en massa pengar. Det grundläggande problemet är att Saab inte säljer bilar. De är skyldiga underleverantörerna och EIB en väldig massa. De är i en situation som jag tror är väldigt svår att lösa".

"De sålde 28.600 bilar i fjol. Det överlever man inte på i vår bransch."

GM misslyckades kapitalt som ägare. Men när de enda kända seriösa intressenterna varit småspelare som Koenigsegg och Spyker kanske det säger något om förutsättningarna att få Saab att gå med vinst?

Oppositionen anklagar regeringen för att ha gjort för lite. Att pumpa in skattebetalarnas pengar i ett kommersiellt misslyckat företag tycker jag inte framstår som en smart strategi.

Förresten undrar jag hur många av kritikerna som själva kör Saab?