Socialdemokraterna har gång på gång försökt gör ett stort nummer av att Sverigedemokraterna röstar som alliansen. Tidigare S-ledaren Håkan Juholt gick så långt i sin iver att bunta ihop Fredrik Reinfeldt med Jimmie Åkesson att han menade att partierna delade samma ideologiska grund.
"SD är det femte borgerliga partiet. De kallar sig ett socialkonservativt parti, och jag tror att man kan säga att KD, M och SD utgör ett socialkonservativt block i svensk politik", sa Juholt.
Hur Socialdemokraterna själva röstar? Som alliansregeringen.
I senaste numret av nyhetsmagasinet Fokus står det att läsa att Riksdagens utredningstjänst granskat hur oppositionspartierna röstat i huvudvoteringarna från riksdagsårets öppnande till den 15 december förra året. Av totalt 112 viktiga omröstningar röstade Socialdemokraterna som regeringen i 39 procent av fallen. Tittar man i stället hur ofta S röstat med de andra oppositionspartierna (inklusive Sverigedemokraterna) är det 29 procent av gångerna.
"Det visar att det finns en ganska stor samstämmighet, särskilt kring huvudprinciperna. När det gäller socialpolitiken, försvarspolitiken och skolpolitiken till exempel så finns en bred överensstämmelse", kommenterarde Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet i Fokus.
Det är ingen sensation alls att Socialdemokraterna oftare röstar med regeringen än med sina gamla rödgröna kompisar. Det är dessutom logiskt av fler skäl än dem Jonas Hinnfors räknade upp.
Dels rämnade den hastigt ihopklistrade rödgröna koalitionen omedelbart efter valet 2010. Sedan dess har samtliga rödgröna partiledare bytts ut. Socialdemokraterna som krisat värst har till och med hunnit med att dumpa två partiledare. Personer har bytts ut men partiet är fortfarande djupt delat och ingen verkar ännu riktigt veta vilken linje som gäller. Då är det svårt att driva en självständig oppositionspolitik.
Dels styrs Sverige av en minoritetsregering. Det är riksdagen som bestämmer och regeringen tvingas söka stöd hos fler för att driva igenom sin politik. Regeringen har visserligen förlorat en och annan omröstning, men minoritetsregerandet har bäddat för kompromisser, dialog och bredare överenskommelser i riksdagen.
Det hade utan tvekan varit smidigare för Fredrik Reinfeldt att leda en majoritetsregering. Vi har inte sett den utvecklingen ännu, men stor enighet mellan blocken skulle möjligen på sikt kunna erbjuda mer näring för missnöjespartier. Men är minoritetsstyret ett stort problem för Sverige? Jag tycker verkligen inte det.
Regeringen har på senare tid allt oftare kritiserats för idélöshet och avsaknad av initiativförmåga. Det kanske ligger något i det. Men vad är alternativet till att agera i försiktighet? Att regeringen lägger fram en massa storslagna visioner som aldrig kan få stöd av de folkvalda i riksdagen?
Nej, riksdagsarbete handlar inte bara om handlingskraft och effektivitet utan också om demokrati.