Enligt Riksbankens bedömning är det vi nu beskådar på bostadsmarknaden knappast någon bubbla. Inkomsthöjningar, låga räntor och begränsat bostadsbyggande driver upp priserna på bostäder, och det är helt naturligt. "Visst finns det en bubbla, eftersom bostäder är kraftigt övervärderade", hävdar däremot analytikern Bengt Hansson, Statens bostadskreditnämnd (DN 7/4).
Oavsett vem som har rätt fungerar inte svensk bostadsmarknad tillräckligt bra. Framför allt är det hyresmarknaden som lämnar mycket i övrigt att önska. Hyresrätten är tyvärr en boendeform som länge har, kan man säga, undervärderats, i bostadspolitiken.
Förutom att bygga fler hyresrätter har ökat inslag av marknadshyror varit de två remedier som främst förespråkats för att få fram fler hyresbostäder på marknaden. Båda insatserna behövs, men räcker inte.
Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid KTH i Stockholm, föreslår på DN Debatt (6/4) en tredje åtgärd. Han vill skapa en marknad för uthyrning av bostadsrätter och egnahem. Det skulle, förutom att öka utbudet av snabbt tillgängliga bostäder, ge de många som inte har råd med handpenningen till att köpa en bostad eller inte uppfyller privata och kommunala värdars krav på arbetsinkomster och dylikt, större chans att få tag på en bostad utan att behöva ge sig in på en osäker svart marknad.
Hans Lind tänker sig en modell med större begränsningar för när bostadsrättsföreningar tillåts säga nej till en delägare att hyra ut sin bostad. Idag kan det vara mycket svårt att få igenom en uthyrning för bostadsrättsinnehavare med oturen att ha hamnat i en förening av onödigt trilskande småpåvar som sätter käppar i hjulet.
Större rätt att hyra ut skulle kombineras med ett svagare besittningsskydd för hyresgästen än på den vanliga hyresmarknaden, till exempel i form av större möjligheter till uppsägning. Fri hyressättning skulle råda.
Förslagen är fullt rimliga. Ser vi oss omkring i världen finns, som Hans Lind påpekar, ofta "en stor och i stort sett oreglerad hyresmarknad i det ägda beståndet". Där kan man snabbt hitta en bostad, och få ner hyran genom att sänka kraven på storlek och standard.
Det är svårt att veta hur stor en sådan marknad skulle kunna bli i Sverige. Men Hans Lind ser möjligheter. "Mitt intryck är att det finns fler än man tror som har en ’extra’ bostad", skriver han.
Kanske en sommarstuga eller en övernattningslägenhet som står tom. Möjligheterna är många (och har faktiskt redan blivit fler, sedan alliansen började tillåta ägarlägenheter i Sverige).
Det finns egentligen inga goda skäl att inte försöka. Inget hindrar ju heller att politikerna samtidigt gör parallella insatser för att bygga mer bostäder och ta ytterligare steg mot marknadshyror.
"Säger man nej till förslag av den typ som skissats här säger man i praktiken nej till att skapa en bättre fungerande bostadsmarknad", skriver Hans Lind.
Och det vore ju väldigt dumt.