Ledare: Släpp in det privata

FRAMTIDSFRÅGA. Det offentliga kommer inte ensamt att kunna möta människors behov av vård och omsorg.

FRAMTIDSFRÅGA. Det offentliga kommer inte ensamt att kunna möta människors behov av vård och omsorg.

Foto: HASSE HOLMBERG/Scanpix

Politik2010-06-21 06:01
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
Politikers perspektiv är av naturen kort, sällan längre än till nästa val. De stora, långsiktiga frågorna, som kräver de stora greppen, blir ofta liggande. En sådan fråga är välfärdens framtida finansiering. För att ta det från början (även om ni säkert hört det förut) så blir vi allt äldre. Det gäller på ett individuellt plan, genom att vi lever allt längre. Det gäller på ett samhälleligt plan, genom att åldersfördelningen förskjuts uppåt. Det innebär att färre kommer att behöva försörja allt fler, samtidigt som behovet av vård och omsorg på äldre dagar ökar. Adderas kraven på ständigt förbättrad kvalitet leder det här till att ett gap uppstår, mellan våra behov och vad det offentliga kommer ha råd att erbjuda.

Detta problem har inga enkla lösningar.

Skattehöjarvägen är stängd. Sveriges Kommuner och Landsting har räknat ut att kommunalskatten skulle behöva höjas över 40-procentsstrecket, och det är ändå bara i teorin, i praktiken skulle det vara förödande för Sverige med en sådan höjning av ett redan högt skattetryck.

Arbetskraftsinvandring är en annan populär idé, men i sådana fall krävs en invandring på 200.000 - 400.000 personer per år, och frågan är vad den ska komma från; många länder har problem med åldrande och minskande befolkning. Flera utredningar och experter har varnat för utvecklingen, så politikerna har kunskapen - nu är det dags för politisk handling. Anders Mossberg och Jens Magnusson hoppas kunna bidra till att få igång den processen med sin bok "Framtidssäkra välfärden" (Ekerlids). I den skissar de på hur finansieringsgapet kan slutas. Som anställda vid SEB lever de på att folk sparar och försäkrar sig, så de talar i egen sak, men det gör inte deras argument sämre. Deras budskap kan sammanfattas med långsiktighet och eget ansvar. Det offentliga kommer troligen inte att kunna ge oss den pension vi vill ha. Därför måste staten börja gynna sparande och inte bara kortsiktig konsumtion. Vidare behövs, för att klara framtida krav, mer privata pengar i välfärden. Människor måste få möjlighet att om de så önskar lägga mer av sin inkomst på vård och omsorg i stället för på ytterligare en platt-TV eller ny bil. Egentligen är det konstigt att det ska vara så politiskt laddat att köpa och sälja välfärdstjänster - det borde väl i vänsterns ögon inte finnas något bättre att lägga pengarna på? Det handlar inte heller om att upprätta ett avskilt privat spår, utan om att kombinera offentliga och privata finansieringslösningar. Till exempel via avdragsrätt för privata tilläggsförsäkringar, och genom att låta människor bestämma mer över sin egen välfärdskonsumtion. Mer privat finansiering handlar även om mer självständighet - att inte vara helt beroende av vad politiker och byråkrater bestämmer att du och jag förtjänar i välfärd.