Efter åratal av sega utredningar, protester och demonstrationer finns det sedan ett par månader ett politiskt beslut om att högstadiet i Harads ska avvecklas. Nu har kommunledningen ändrat sig. Plötsligt är de styrande socialdemokraterna och vänsterpartisterna i Bodens kommun villiga att behålla högstadiet i Harads - om Bredåkers skola och friskolan i Svartlå i stället läggs ner.
Kommunledningen har presenterat ett så kallat "slutbud" bland annat till Svartlå Sandträsk ekonomiska förening, som är huvudman Tankeborgen - Svartlå fria, där man uttalar följande:
"Under förutsättning att samtliga nuvarande inskrivna elever och samtliga folkbokförda kommande elever vid Bredåkers och Svartlå skola flyttar till Harads skola och lokalerna i Bredåker och Svartlå avvecklas, så blir åk 7-9 kvar i Harads."
Inte snyggt alls. Invånarna får det verkligen ingnuggat i ansiktet att de kommer att stå utan högstadieskola i Harads, om de inte snällt lyder kommunen och flyttar sina barn, och alla kommande barn, efter Torbjörn Lidbergs (S) och Bosse Strömbäcks (V) önskemål. Det liknar utpressning. Och det kan verkligen inte vara förenligt med det fria skolvalet.
Visst är det så att elevunderlaget avgör skolornas vara eller icke vara. Men en eventuell nedläggning av en friskola, som den som föreslås i Svartlå, ska vara ett resultat av medborgarnas egna val. Inte av centrala direktiv av maktfullkomliga politiker.
Det är inte svårt att förstå varför Haradsborna är oroliga för högstadiets nedläggning. En nedlagd landsbygdsskola leder ofta till en negativ spiral. När en skola läggs ner tappar de yngre personer som fortfarande finns kvar på orten framtidstron. Det föds inga nya barn. Ingen flyttar in. Då blir det riktigt svårt att få företag och andra verksamheter att etablera sig i byn.
Medborgarna är dock inte sämre lämpade än politikerna att diktera barnens skolgång. Det kan finnas hur många skäl som helst att välja en annan skola än den kommunala. Och de kan vara helt andra än geografiska och bygdepatriotiska. Det kan handla om skolans profil och pedagogik. Om trivsel. Kanske handlar det om en så enkel sak som att föräldrarna kanske har lättare att hämta och lämna om skolan ligger där de arbetar, inte där de bor.
Tankeborgen - Svartlå fria har, liksom alla andra fristående skolor och vårdcentraler, människors fria val att tacka för att de finns till. Vill Bodens kommun hindra en avveckling av högstadiet i Harads fungerar det inte med hot och befallningar från högre ort. I stället borde kommunen ha koncentrerat sig på att göra den egna skolan bättre och mer tilldragande.
Gerd Jansson, ordförande för Svartlå Sandträsk ekonomiska förening, var inte sen att svara på kommunledningens hotbrev.
"Naturligtvis förväntar vi oss att utbildningsförvaltningen har kännedom om att vi som huvudman INTE kan tvinga elever och föräldrar att välja en viss skola eller skolbarnomsorg. Ej heller har vi laglig rätt att kontrollera att alla föräldrar i framtiden kommer att placera sina barn i Harads", skrev Gerd Jansson i ett brev till Bodens kommun som diariefördes den den 26/2.
Svartlå Sandträsk ekonomiska förening kräver en ursäkt och en förklaring från kommunledningen. Det är det minsta de kan begära.