Vi läser dagligen om villainbrott, stölder och misshandel. Man kan lätt få intrycket av att brottsligheten just nu ökar dramatiskt i Norrbotten. Skulle det vara på det sättet är det ett mycket allvarligt trendbrott.
Brotten har nämligen stadigt blivit färre för varje år.
Kjell Elefalk, tidigare utvecklingdirektör på rikspolisstyrelsen, skriver på Newsmill (25/10) att risken att som privatperson drabbas av våld, stöld och skadegörelse de senaste åren minskat dramatiskt över hela Sverige. Trots att medierna ofta ger den motsatta bilden.
"Detta leder ofta till en förvirrad debatt. Det mesta har varit löst prat, troenden, tyckande och rena myter. Dunkla politiska krafter har haft sin uppfattning klar och megafonerna igång."
"Traditionell mängdbrottslighet mot hushåll/individer som privatpersoner utsätts för tycks nu minska dramatiskt i stora delar av vårt land!", skriver Kjell Elefalk.
Statistiken ger honom rätt. Antalet anmälda brott minskade med 4 procent i Norrbotten förra året och med 3 procent i hela Sverige.
Det är inte bara antalet brott som blir färre, människor känner sig också allt tryggare. I Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning 2010 uppgav 9 procent av norrbottningarna att de känner sig otrygga utomhus under kvällstid. Det är näst bäst i landet.
Alliansregeringen har gjort en rad bra saker på på det kriminalpolitiska området. Inte minst har antalet poliser blivit nästan 3.000 fler.
Men det räcker med att titta på vilka brottskategorier som ökat de senaste åren för att se var regeringen borde rikta mer resurser.
Utpressning, olaga hot och påverkan på vittnen och brottsoffer har blivit betydligt vanligare. Brottskategorier som främst förknippas med grov organiserad brottslighet.
De kriminella nätverken har förgreningar över hela landet. Även om Hells Angels Luleåavdelning är slagen i spillror vållar den organiserade brottsligheten fortfarande problem lokalt. Så sent som förra veckan blev en man i Luleå grovt misshandlad av fyra män med kopplingar till Hells Angels.
Visst, polisen och samhället gör en hel del för att komma tillrätta med problemen. De senaste åren har det bildats aktiongrupper på åtta platser i landet som bara arbetar med organiserad brottslighet. Förutom polisen involveras även flera andra myndigheter i arbetet, bland annat Ekobrottsmyndigheten, Skattemyndigheten, Försäkringskassan, Tullverket, Kriminalvården och Åklagarmyndigheten.
För det handlar inte bara om att hårdhudade poliser ska stövla in i klubblokaler och gripa alla medlemmar i de grovt kriminella organisationerna. Förmågan att spåra pengar och säkra bevis är minst lika viktig.
Samarbetet inom EU mot gränsöverskridande brottslighet som människohandel och narkotikahandel borde fördjupas ytterligare. Men framför allt måste rekryteringen till de kriminella gängen strypas.
Morgan Johansson (S) vill bekämpa mc-gängen genom att införa ett förbud mot skinnvästar på krogen. Jag tycker det borde vara förbud på den typen av enkla lösningar.
De kriminella gängen lever på att skrämmas. Det måste alltid löna sig att gå till polisen.