Ledare: Skatt som splittrar

Höjd skatt är inget verksamt medel för att locka arbetskraft till länet eller för att få de som redan bor här att arbeta mer.

STEGET FÖRE. Landstingsrådet Kent Ögren (s) behåller initiativet eftersom oppositionen inte är samlad.

STEGET FÖRE. Landstingsrådet Kent Ögren (s) behåller initiativet eftersom oppositionen inte är samlad.

Foto: Roland S Lundström

Politik2008-10-29 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.
"Även jag kan ändra mig", sade Kent Ögren (s) vid tisdagens möte med landstingsstyrelsen. Och det är uppenbart. För inte så länge sedan avvisade landstingsrådet en skattehöjning som en metod för att få landstingets budget i balans. Nu är en höjning på 98 öre plötsligt en nödvändig åtgärd. Landstingsledningens förändrade förslag till landstingsplan hänger samman med hotande lågkonjunktur och oron på de finansiella marknaderna, vilket gör
den än svårare att förstå. Människors köpkraft hotas redan. Hur kan då en sänkning av en medelinkomsttagares disponibla inkomst med ett par hundralappar per månad vara rätt medicin? Kent Ögrens försök att sälja in en skattehöjning som ett sätt att "parera" utflyttning och minskande skatteunderlag duger inte heller. Höjd skatt är inget verksamt medel för att locka arbetskraft till länet eller för att få de som redan bor här att arbeta mer. Landstingsstyrelsens vice ordförande Britt Westerlund (s) var ändå övertygad om att norrbottningen i gemen är beredd att betala mer i skatt "för en god hälso- och sjukvård". Men eftersom skattehöjningen ska kombineras med vissa neddragningar återstår det att se hur betalningsvilliga folk egentligen är. Dessutom kan Kent Ögren få problem med sitt eget folk. Haparandas och Pajalas socialdemokratiska kommunalråd Sven-Erik Bucht och Bengt Niska kritiserade igår landstingets skattehöjning. De hade gärna velat vara med och diskutera innan något beslut fattades. "En demokratisk katastrof", tyckte Bengt Niska. Detsamma tyckte oppositionen i landstingsstyrelsen, där flera av de närvarande representanterna fått handlingarna utskickade till sig först dagen innan mötet. Det ledde till ett gemensamt yrkande om återremiss - som gick igenom. Kent Ögren lyckades därmed med konststycket att återigen, precis som i affären
med obs-platserna, tillfälligt samla oppositionen genom att tydligt visa sin
arrogans gentemot dem. Oppositionspartierna har annars uppenbara problem med att hålla ihop. Det gör att Kent Ögren egentligen inte behöver behandla motståndarsidan med någon större varsamhet och respekt. Kristdemokraterna stöder högre skatt och norrbottens sjukvårdsparti utesluter det inte som ett alternativ. De övriga; folkpartiet, moderaterna och centerpartiet, är emot men följer trots att de ingått en allians lite olika spår - något som Kent Ögren med uppenbar njutning pikar dem för så fort han får ett tillfälle. Någon stark, samlande ledarkraft syns inte heller på oppositionssidan, moderaterna har inte ens lyckats enas kring sitt eget gruppledarskap. Denna splittring inom oppositionen, tillsammans med Kent Ögrens olika obstruktioner, leder tyvärr till att majoriteten i landstinget hela tiden lyckas ligga steget före.