Ledare: Sjukdom eller brott?

TVÅNGSVÅRD ÄR NÖDVÄNDIGT. Men det är viktigt att skilja på vård och straff.

TVÅNGSVÅRD ÄR NÖDVÄNDIGT. Men det är viktigt att skilja på vård och straff.

Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Politik2012-12-04 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

Det blev precis som vanligt, när jag i slutet av förra veckan tog ett flyg till Budapest. Det behövdes bara att jag var ledig och utloggad i ett par dagar för att det skulle hända en hel massa i Norrbotten.

Nu börjar jag så sakteliga återigen komma ikapp i det lokala nyhetsflödet. En del nyheter hade jag dock helst varit utan.

Som att en dog och flera skadades i en frontalkrock mellan en buss och en personbil utanför Luleå. Att två personer dog i en brand, som polisen rubricerar som mordbrand, i ett fritidshus vid Kalixälven mellan Kiruna och Gällivare. Och kanske värst av allt: att en 81-årig man mördades av en kniv- och yxbeväpnad främmande man mitt på ljusa dagen i Arvidsjaur.

Inga våldsbrott upprör lika mycket som de oprovocerade.

Den 37-årige man som i fredags häktades på sannolika skäl misstänkt för mord hade innan yxattacken vårdats frivilligt på vuxenpsykiatrin på Sunderby sjukhus. När mannen avvek skickade sjukhuset en begäran om handräckning till polisen, att den misstänkte skulle föras in för undersökning. Polisen lyckades aldrig lokalisera 37-åringen. I stället kom en 81-årig man i Arvidsjaur som var ute och promenerade med hunden i vägen för hans framfart.

Allt pekar på att det handlade om rent ett vansinnesdåd. Motivet till yxattacken var enligt 37-åringen att han ville "rädda moder jord från människorna". Dessutom ogillade han att den 81-årige mannen hade sin hund i koppel.

Det är helt ett ofattbart resonemang och dådet får mig osökt att tänka på den rättspsykiatriska vården, som står inför stora förändringar.

I Sverige är det i dag förbjudet att döma en gärningsman som är psykiskt sjuk till fängelse. Friska döms till en tidsbegränsad fängelsevistelse, sjuka döms till tvångsvård och friges när de är "färdigvårdade", med olika förbehåll.

Enligt psykiatrilagsutredningens förslag, som presenterades i våras, ska dock alla som döms till frihetsberövande alltid tilldömas ett tidsbegränsat straff. De som behöver rättspsykiatrisk vård får den, som en del av det tidsbegränsade straffet, men överförs sedan - när eller om vården är avslutad - till fängelse.

Straffpåföljden rättpsykiatrisk vård föreslås avskaffas helt. Två nya begrepp väntas i stället föras in i lagstiftningen; "tillräknelig" respektive "otillräknelig". Den som anses tillräknelig när brottet begås ska kunna dömas till fängelse. Den som är otillräknelig ska inte dömas överhuvudtaget.

Är man otillräknelig och bedöms som farlig för allmänheten ska man dock även i framtiden kunna dömas till sluten tvångsvård. Den åtgärden ska enligt utredningens förslag vara skild från påföljdssystemet och ska beslutas av allmän förvaltningsdomstol efter ansökan av åklagare.

Tvångsvård är nödvändigt. Men det är viktigt att skilja på vård och straff. Sverige har i stort sett varit ensamt i Västvärlden om att straffa människor som inte varit medvetna om sina handlingar.