Ledare: Segrar pakten i örådet?

HOPPAS PÅ JOBBPAKT. Moderaterna profilerar sig som det moderna arbetarpartiet.

HOPPAS PÅ JOBBPAKT. Moderaterna profilerar sig som det moderna arbetarpartiet.

Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Politik2012-07-04 06:00
Detta är en ledare. Artikeln uttrycker tidningens opinionsbildande linje. Norrbottens-Kurirens politiska etikett är oberoende moderat.

En gång i tiden lärde oss dokusåpan Expediton Robinson allt vi inte visste om palmhjärta, plankan och pakter. På Gotland 2012 hoppas Fredrik Reinfeldt att en annan pakt ska leda till framgångar: en jobbpakt.

Men kommer Robinson-Fredrik få med sig Robinson-Kålle och Robinson-Urban på planerna?

I sådana fall borde utsikterna att gå segrande ut örådet 2014 ha förbättrats avsevärt.

"Vi har det andra saknar, vi har muskler. De flesta andra länder i Europa måste låna av andra, de egna resurserna är uttömda. Sverige är i den lyckliga benägenheten att vi har egna resurser. De ska vi nu sätta i arbete", sa statsminister Fredrik Reinfeldt vid en pressträff i Visby.

Visst är vi lyckligt lottade som har starka statsfinanser och en ansvarsfull regering. Men något måste göras för att sänka trösklarna på arbetsmarknaden. I maj uppgick arbetslösheten bland ungdomar mellan 15 och 24 år till 28 procent. 176.000 ungdomar gick arbetslösa.

Sedan förra hösten har regeringen fört samtal med fackförbunden och Svenskt näringsliv om en särskild yrkesintroduktion av unga. Inspirationen hämtas från Norge och enligt Reinfeldt skulle satsningen, som innehåller en blandning av handledarstöd, utbildning och sänkta arbetsgivaravgifter, leda till så mycket som 30.000 nya jobb.

Under pressträffen i Visby betonade Fredrik Reinfeldt vid upprepade tillfällen att han inte vill röra den den svenska modellen som går ut på att fack och arbetsgivare träffar avtal.

Men visst vore det välkommet om regeringen kunde erbjuda parterna en morot?

Höga ingångslöner och en rigid arbetsrätt är två av orsakerna bakom problemen på arbetsmarknaden. Dessa bekymmer har dock arbetsmarknadens parter inte lyckats komma tillrätta med på egen hand. Alla skulle tjäna på jobbpakten utan att förlora för mycket i prestige.

I övrigt handlade Fredrik Reinfeldts anförande om satsningar på forskning och innovationer, sänkt bolagsskatt och investeringar i infrastruktur.

Moderaterna tycks ha prioriteringarna klara för sig inför höstens budgetförhandlingar. Det är jobben som är viktigast. Och det kan mycket väl vara en vinnande strategi också på sikt.

Förra valet handlade om jobben, förrförra valet handlade om jobben och även nästa val kommer att handla om jobben. Konstigt nog verkar det ibland som om det bara är Moderaterna som fattat detta.

I sitt förslag till vårbudget ville Socialdemokraterna se fördubblad restaurangmoms, fördubblade arbetsgivaravgifter för unga och inskränkningar i både rot och rut. Åtgärder som kommer att göra fler arbetslösa, inte färre.

Det hjälper inte hur många gånger Socialdemokraterna byter partiledare om man inte lyckas presentera en jobbpolitik som håller måttet.